Ett fall av coronavirussmitta i Åre har kunnat kopplas till ett afterski-event på den populära skidorten, enligt Region Jämtland Härjedalen.
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, säger i dag att det är oacceptabelt att ha verksamheter som afterski, som riskerar människors hälsa.
–– Jag vill vara tydlig med vad som går att göra, i värsta fall förbjuda sådan verksamhet, säger Johan Carlson.
”Risker med liftar och afterski”
Johan Carlson understryker att skidresor även inom Sverige kan innebära stora risker för smittspridning.
– Det är positivt att människor rör sig från storstäder, i grunden. Men det finns en hel del problem. Utbrottet som vi har i dag beror på spridning som skedde i italienska alperna och den omedvetenhet som fanns då, säger Johan Carlson.
– Det finns risker i trånga miljöer, jag pratar om skidliftar, afterski, pubar eller krogar. Köer i affärer eller i konstgallerier, säger han.
– Tänk över om den resa du vill ta verkligen är nödvändig, säger Johan Carlson.
Inga beslut att stänga Åre, Sälen och Vemdalen
I Norge har skidanläggningarna i Trysil och Hemsedal stängt efter beslut från myndigheterna. Men inga liknande beslut har tagits i Sverige.
I stället fortsätter Skistar sin verksamhet i såväl Åre som Sälen och Vemdalen.
”Folkhälsomyndigheten gör löpande bedömningar av riskerna och har hittills bedömt att vi kan ha öppet då aktiviteten sker utomhus. Görs det en annan bedömning så följer vi den,” skrev Skistars PR-chef Linda Morell i ett mejl under gårdagen.
Branäsgruppen har flyttat ut sin afterski utomhus. Barnens maskotar kramas inte längre och bufféerna är borttagna.
– Vi tar folks oro på allvar och har tagit bort lekrum för barn, maskoten som brukar krama barn gör inte längre det och vi har tagit bort bufféer och lösgodis. Vi har också flyttat ut vår afterski utomhus, säger Anders Källström, vd på Branäsgruppen, till TT.
Från sjukvården kommer samtidigt larm om att situationen kan leda till en smitthärd.
Sälen tar in 499 på afterski
I Sälen beräknas omkring 25 000 personer vara på plats. Hotellen är fulla, och afterskin tar in 499 personer för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skriver SVT.
Hans Unander (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Malung-Sälen säger att man inte har några planer på att stänga ner anläggningar.
– Det senaste som jag har hört är det att det rullar på som vanligt förutom att man inte får ha större folksamlingar än 500 personer.
Vad tycker du om att man på exempelvis afterskin släpper in 499 personer för att komma under gränsen?
– Jag har ingen aspekt på det, så länge inte Folkhälsomyndigheten tagit någon annan inriktning så följer man det. Vår ambition är att följa myndigheternas råd och beslut, säger Hans Unander.
Sjukvården: Utvecklingen på andra skidorter oroar
I Åre, där man slagit upp ett tält för coronaprovtagning, räknar man med 17 000 besökare, enligt Aftonbladet.
– Det är ganska mycket här i vanliga fall när det är påsk och vi bemannar upp. Men nu har vi också sjukfrånvaro från egen personal och vård av barn. Det kan bli en ännu tuffare belastning, säger Anna Granevärn, primärvårdschef i region Jämtland Härjedalen.
Hade ni föredragit att man stängt skidorterna?
– Det är en otrolig svår fråga för jag vet att hela länet är otroligt beroende av turistnäringen, men för vården kan det här bli en väldigt, väldigt svår situation.
Corona kan drabba skidorter hårt
Precis som skidorterna i exempelvis norra Italien kan orterna i Jämtland och Härjedalen drabbas hårt av coronaviruset. Att coronapatienter dessutom måste separeras från andra patienter är någonting som också är resurskrävande.
– Det som oroar är dels att det finns den här utvecklingen som varit på andra skidorter i Europa och USA där det bidragit till smittspridningarna där många varit på samma ställe. Det är en oro jag får från personalen i exempelvis Åre, säger hon.
Expressen har sökt Region Dalarna som ska återkomma med svar
LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester
LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det