Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överviktiga stoppas på svenska paradisön

Djurrättsaktivister slår nu larm om förhållanden för åsnorna på Santorini som tvingas bära runt på allt tyngre och tyngre turister med svåra skador som följd.Foto: IBL Bildbyrå / IBL
Den branta terrängen och alla trappor gör att åsnor står för en stor del av transporterna på Santorini.Foto: Shutterstock
Christina Kaloudi driver organsiationen Santorini Animal Welfare Association som arbetar för bättre förhållanden för åsnorna på Santorini.Foto: Facebook

Turisterna på Santorini blir allt flera och fler – och dessutom tyngre.

Nu har en ny, unik, lag godkänts i Grekland som innebär ett förbud mot att rida på åsnor – om man är överviktig.

– Åsnorna tvingas jobba under fruktansvärda förhållanden, säger Christina Kaloudi, 42, som driver organisationen Santorini Animal Welfare Association.

Fina stränder, dramatiska vyer och pittoreska små byar som klättrar upp för branta klippor. Få öar i den grekiska övärlden är så vackra och populära som just Santorini, i Grekland. 

Den branta terrängen och alla trappor innebär dock att det är näst intill omöjligt för bilar att ta sig fram. Ön använder sig därför av åsnor – framför allt vid transport av turister.

Santorin är en av de mest populära semetseröarna i Grekland.Foto: Shutterstock

Larmet: Åsnor jobbar ihjäl sig på Santorini

Djurrättsaktivister har länge slagit larm om situationen och en ny lag har godkänts i Grekland som innebär ett förbud mot att rida på åsnor om man är överviktig, skriver Daily Telegraph. 

Aktivisterna hävdar att åsnorna, med tanke på att antalet personer som är överviktiga ökar, tvingas bära allt tyngre turister. Åsnorna uppges dessutom jobba sju dagar i veckan utan vila och vatten – något som lett till att de fått förstörda ryggar och öppna sår på grund av illasittande sadlar.

Djurrättsaktivisterna menar att den stora ökningen av överviktiga turister har tvingat de lokala invånarna att korsa åsnehingstar med hästston för att få en mula som är större, mer uthållig och därmed kan bära en tyngre last.

– Det som rekommenderas är att en åsna inte ska bära mer än 20 procent av sig egen totalvikt, säger en talesperson för organisationen "Help the Santorini Donkeys" till Daily Mail. 

Foto: CATERS NEWS / CATERS / IBL / IBL BILDBYRÅ IBL

Turisternas vikt i kombination med bristen på skugga och vatten samt de höga temperaturerna har lett till stort lidande för åsnorna på ön.

– Det borde finnas en viktgräns. När det gäller åsnor borde den vara 50 kilo, men hur skulle man implemnetra den regeln och vem skulle se till så att den viktgränsen hålls?

När åsnorna kommer till Christina Kaloudi och organsiationen Santorini Animal Welfare Association är de ofta näst intill döda.Foto: Facebook
Många ägare dunbar bara sina utarbetade åsnor någonstans eller knuffar dem ner från klippor när de inte orkar arbeta längre.Foto: Facebook

Åsnorna får jobba året runt: "Fruktansvärda förhållanden"

Christina Kaloudi, 42, flyttade till Santorini från Aten för tio år sedan och driver nu organisationen Santorini Animal Welfare Association (SAWA) som hjälper överarbetade åsnor.

Hon berättar att hon under de senaste tio åren sett hur antalet överviktiga turister på ön kraftigt ökat. Lokalinvånare har dessutom berättat hur deras åsnor gör fyra till fem turer per dag upp och ner för de branta små kullerstensgatorna i 30 graders hetta. 

– Semestersäsongen är numera längre än den brukade vara vilket innebär att åsnorna i stort sett får jobba året runt, säger Christina Kaloudi till Daily Mail.

Hon fortsätter:

– De tvingas jobba under fruktansvärda förhållanden utan tillgång till vatten och vila och sedan hittar jag dem utanför mitt härbärge näst intill livlösa. Det finns ett fåtal bra ägare som följer reglerna men generellt sett så får åsnorna jobba tills de inte orkar mer och sedan gör man sig bara av med dem när de inte klarar mer.

Åsnorna tvingas bära runt på turister nästan året runt, ofta utan att få någon vila och vatten mellan rundorna upp och ner för de branda kullerstensgatorna.Foto: Shutterstock

Utarbetade åsnor knuffas ner från klippor

Christina Kaloudi berättar att det inte är ovanligt att ägarna dumpar åsnorna någonstans eller knuffar ner dem från klippor när de inte orkar jobba mer. Hon har nu omkring 15-20 åsnor i sitt stall som hon tar hand om.

– För några av dem blev promenaden hit deras sista eftersom de bara var timmar från döden, säger Christina Kaloudi till Daily Mail. 

Hon gör dock tydligt att hon inte vill sätta stopp för en viktig inkomstkälla för lokalinvånarna på Santorini.

– Jag vill bara att de tar hand om åsnorna på ett rättvist och humant sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.