Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från New York: Fel namn på valsedlarna

Valarbetare går igenom frånvaroröster i USA.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA
I New York City har flera invånare fått hem felaktiga frånvaroröstningskort.
Foto: HANS PENNINK / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera invånare i New York City har fått röstkort hemskickade med fel namn och adress.

Enligt den lokala valledningen ska det handla om ett tryckfel, skriver New York Times.

– Vi utreder hur många väljare som har påverkats, säger Michael Ryan, valledningen överhuvud, till tidningen.

Med bara fem veckor kvar till valdagen är det många amerikaner som fått hem röstkort för att kunna frånvarorösta. Men i New York City har det uppstått problem.

Väljare i stadsdelen Brooklyn har fått hem röstkort med fel namn och adress, rapporterar New York Times.

Valledningen har uppmanat de drabbade att höra av sig för att få ett nytt röstkort. Det ska redan ha lett till timlånga telefonköer.

Hänvisar till tryckfel

På måndagen har valledningen gått ut med ett uttalande om fadäsen. Man menar att problemet beror på ett tryckfel hos företaget som skickat ut röstkorten.

Vi utreder hur många väljare som påverkats, men vi kan försäkra om att försäljaren kommer att ta itu med det här problemet inför framtida utskick, och säkerställa att människor som fått felaktiva brev får nya, säger Michael Ryan, ledare för New York Citys valledning, i uttalandet.

Detta är inte första gången som poströstningen strulat i staden. Senast i juni, när väljare skulle rösta till Demokraternas primärval, uppgavs tiotusentals röstkort ha försvunnit, skriver New York Times.

Trumps kritik

Felet kan även späda på misströstan till USA:s poströstning i sin helhet. Detta efter att presidenten Donald Trump hävdat att systemet är osäkert och riskerar att leda till valfusk. Presidenten kritiserade dock röstning via det amerikanska postverket, USPS, och inte på frånvaroröstningen.

Med brevröstning, kommer 2020 bli det minst korrekta och bedrägliga valet i historien”, skrev Trump på Twitter i slutet av juli.

Trump har föreslagit att skjuta upp valet med hänvisning till poströstningssystemet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.