Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från läkaren om skyddsnivån: ”Ansvarslöst”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.

Skyddsutrustningen räcker en dag i taget – och nu sänker Socialstyrelsen skyddsnivåerna för utrustningen. 

Samtidigt växer oron för att smittan ska spridas bland sjukvårdspersonal. 

För att sjukvården ska kunna hantera den anstormning av patienter med covid-19 som coronakrisen innebär gäller det att ha skyddsutrustning för att undvika att personalen också smittas. Det gäller exempelvis munskydd, visir, handskar och förkläden med rätt säkerhetsnivå. 

Men resurserna tar snabbt slut när åtgången är hård. 

Sedan förra veckan är det Socialstyrelsen som har nationellt ansvar för att fördela materialet mellan regionerna – men problemet är att ingen region har något överskott som inte behövs, rapporterar TT. 

Under gårdagen utökades ansvaret till att vid behov ta initiativ för att säkra medicinsk utrustning utöver skyddsutrustningen.

LÄS MER: Hit kan du vända dig med dina frågor om corona

Socialstyrelsen: Akuta behov måste lösas

Än så länge är det ännu inte helt slut, men Socialstyrelsens besked är att bränderna måste släckas dag för dag. 

– Vi får in mer och mer leveranser till lagren, men det är ingen uthållighet över tid i leveranserna. Men väldigt många hör av sig hela tiden, vi har fått upp takten rejält nu också med Försvarets materielverk och Försvarsmakten, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson under torsdagen och fortsätter. 

– Så mina förhoppningar är goda över att det ska byggas upp ett lager över tid, men det är fortfarande att lösa de akuta bristsituationerna som gäller just nu. 

Framför allt kommer nu de extra leveranserna av skyddsutrustning från utlandet och är alltså beställningar utöver den gemensamma EU-upphandlingen. 

Läkaren: Rädd för personalens liv 

Stockholm är hårt drabbat av coronaviruset och regionen har klart flest fall i landet. Björn Eriksson, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, sa nyligen i SVT:s ”Aktuellt” att man arbetar nu en dag i taget med att få fram utrustning.

– När det gäller viss viktig skyddsutrustning har vi bara en dags framförhållning – och det är oacceptabelt, men vi försöker få fram det så fort som möjligt och har ett mycket gott samarbete med Socialstyrelsen. 

Samtidigt blir larmen från sjukvårdspersonalen själva allt fler. När skyddsutrustningen sinar ökar rädslan för att smittan ska spridas bland personalen. Kritik från personal har också riktats mot regionens nya riktlinjer som säger att kortärmade rockar, i stället för långärmade, räcker som skydd om man följer alla restriktioner. 

Foto: Karolina Nissen infektionsläkare / Erik Salaneck

På torsdagen kom beskedet att Socialstyrelsen sänker den skyddsnivån som krävs i utrustningen, något som Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är kritisk mot. Han säger till TV4

– Det är ansvarslöst. Dels för att man gör det i ljuset av det som händer i Spanien, Italien och Kina, dels för att man inte har vetenskapliga bevis för att detta är en bra metod att hindra smittan i vården. 

Tegnell: ”Alltid så med nya sjukdomar” 

Salaneck har tidigare sagt till SVT att han oroar för personalens liv. 

– Jag är orolig för att vårdpersonalen kommer, med de här lindriga skyddsåtgärderna, kommer bli sjuka, att de kommer att bli svårt sjuka, och att det finns en risk att vårdpersonal kommer att dö. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar dock att det är enligt rutin att justera säkerhetsnivåerna på utrustningen. 

– Det är alltid så med nya sjukdomar. Det börjar med väldigt höga nivåer för att man ska känna sig riktigt säker, och när man sedan lär sig mer kan man komma fram till att det är bättre att använda utrustning på rätt sätt för ett bra skydd. Även för höga skyddsnivåer kan vara ett problem i sig, säger han till TV4. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.