Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från äldreboendena: Vi vågade inte rapportera misstag

Socialstyrelsen: Så ska äldreboenden undvika smittspridning
Anställda inom äldrevården har larmat om smittspridning.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anställda inom äldrevården har larmat om dålig arbetsledning och om smittspridning under coronapandemin. 

Flera av dem menar också att personal tystats och inte vågat skriva avvikelser när misstag skett, rapporterar Ekot.  

Enligt Ekot vittnar flera anställda om att personal på äldreboenden inte fått gehör när de försökt att påtala brister för ledningen. 

Personal ska också ha upplevt att äldreboendena försökt att mörka hur allvarlig situationen var. Någon vittnar också om rädsla för repressalier och att arbetsgivare hotat med uppsägning om det kommer ut information om smitta. 

Klagomål till Ivo

Över 800 tips, synpunkter och klagomål har inkommit till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om äldreboenden under pandemin. 

En del handlar om att äldre inte isolerats när de haft symtom förrän de bekräftats ha smitta, att munskydd och annan skyddsutrustning räckt på långa vägar och att personal gått mellan avdelningarna. 

”Gör mig bekymrad”

Anna-Karin Nyqvist, enhetschef vid Ivo, kommenterar personalens rädsla för Ekot:

– Att man inte hanterar avvikelser i en verksamhet, att man inte får skriva avvikelser, att man inte utreder avvikelser, gör mig bekymrad för att avvikelsehanteringen är ett sätt att få koll på verksamheten och kunna vidta åtgärder när brister identifieras och många gånger är ju personalen en oerhört viktig informationskälla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.