Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Förslavade apor kan göra din kokosmjölk

Fastkedjade apor tas från sina hem, tvingas att plocka kokosnötter i Thailand, till en sån grad att de förlorar förståndet. Det kan ligga bakom kokosmjölk som säljs i svenska livsmedelsaffärer, enligt djurrättsorganisationen Peta.
Bild från djurrättsorganisationen Peta.Foto: Peta

Fastkedjade apor som tas från sina hem, utnyttjas och tvingas att plocka kokosnötter i Thailand, så till den grad att de förlorar förståndet.

Det kan ligga bakom kokosmjölk som säljs i svenska livsmedelsaffärer, enligt en granskning från djurrättsorganisationen Peta.

– Är de utan huggtänder så kan vi använda dem tills de dör, säger en av apornas fångvaktare i en film som Peta publicerat. 

Djurrättsorganisationen Peta har besökt åtta gårdar där apor tvingas att plocka kokosnötter, som sedan används i produkter från bland annat av två av Thailands största kokosmjölksproducenter, Aroy-D och Chaokoh, enligt Peta.

På samtliga gårdar utsattes aporna för olika typer av vanvård. Många av aporna ska ha tagits illegalt från sina hem som ungar.

Aporna är under långa perioder isolerade från andra apor och samtidigt fastkedjade i korta kedjor som gör att de inte kan röra sig på sätt som apor behöver, skriver Peta. Detta leder till att många av dem förlorar förståndet. På en film från granskningen syns hur en fastkedjad apa maniskt går runt i cirklar och gör kullerbyttor på den torra jorden.

Djurrättsorganisationen Peta har besökt åtta gårdar där apor tvingas att plocka kokosnötter, som sedan används i produkter från bland annat av två av Thailands största kokosmjölksproducenter, Aroy-D och Chaokoh, enligt Peta.Foto: Peta

Plockar ut tänder

Om aporna gör motstånd när de tvingas plocka kokosnötter, uppemot 1 000 om dagen, har det hänt att tänderna dras ut på dem, enligt Peta.

I ett klipp som organisationen har lagt ut hör man en konversation mellan två bönder. 

– Är de utan huggtänder så kan vi använda dem tills de dör, säger en av dem. 

Sedan granskningen publicerades har över 15 000 butiker slutat sälja produkter från dessa kokosnötsleverantörer, uppger Peta på deras webbplats. 

Även i Sverige säljs kokosmjölk från dessa producenter i vissa affärer.

Om aporna gör motstånd när de tvingas plocka kokosnötter, uppemot 1 000 om dagen, har det hänt att tänderna dras ut på dem, enligt Peta.Foto: Peta

Säljs i Sverige

På Willys och Hemköp säljs kokosmjölk från båda producenterna, och ägaren Axfood ska nu kontakta leverantörerna för att undersöka omständigheterna kring tillverkningen, och sedan besluta om ytterligare åtgärder behövs, skriver presschefen Magnus Törnblom:

”Det är så klart oerhört viktigt för Axfood att varken människor eller djur far illa inom produktionen av de varor vi säljer, och vi ställer stora krav på våra leverantörer att så inte får ske.”

Även nätmatstjänsten Mathem har en produkt från en av de utpekade producenterna i sitt sortiment.

”På Mathem tar vi avstånd från alla typer av brott mot djuretik, och vi har därför valt att omedelbart stoppa försäljningen av produkten. Vi kommer att inleda en diskussion med leverantören direkt på måndag för att få mer information och besluta om nästa steg”, skriver presskommunikatören Lotta Olofsson.

 

Se mer:

Svårt spåra ursprung – trots branschens miljömärkningar, visar granskning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.