Plötsligt blev hela Libanon mörkt.
Jätteströmavbrottet slog till mot landet på lördagen, när hela elnätet gick ner. Militären har kallats in för att frakta ut 6 000 kubikmeter olja vilket väntas få i gång försörjningen igen – i alla fall i tre dagar.
Landet är inte ensamt om att just nu uppleva stora problem med eltillförseln.
I Europa har priserna rusat, vilket märks i plånboken hos alla de hushåll som är beroende av el för att värma upp sina hem.
Orsakerna är flera och starkt bidragande är det höga priset på gas. Inflödet från Ryssland minskar samtidigt som efterfrågan i andra delar av världen – inte minst Asien – är hög och driver upp priset i världen.
1,5 miljoner har inte råd
Rysslands minskade leverans har lett till anklagelser mot president Putin om att hålla gasen som gisslan för att tvinga fram ett godkännande av den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2.
Extra hårt drabbat i Europa är Storbritannien. Priset är där så högt att 1,5 miljoner kan få svårt att ens betala sina räkningar och om inget görs för att få ner priserna varnar företag inom tillverkningsindustrin för att de kan tvingas stänga ner sin produktion.
Även Sverige har sedan en tid rekordhöga priser. Även om vi har en stor egen elproduktion påverkas vi av läget i Europa.
Dessutom finns problem med omfördelningskapaciteten mellan olika delar av landet vilket gör det svårt att omfördela överskottsproduktionen.
– Vi har också väldigt lite vatten i vattenmagasinen, både i norra Sverige och södra Norge, säger elmarknadsanalytiker Christian Holtz på konsultfirman Merlin och Metis.
Priset kan väntas fortsätta stiga.
– Totalt sett så tror jag att det kommer vara väldigt höga priser även över vinterhalvåret. Jag tror att vi kommer fortsätta slå prisrekord, det finns egentligen ingen begränsning i hur högt det kan gå, säger han.
Kolpriset skjuter i höjden
Samtidigt finns stora problem med elförsörjningen även i andra delar av världen, men av andra orsaker.
Kina upplever nu sin värsta elkris på tio år. Det hela har pågått i flera veckor när kolpriset har skjutit i höjden. Efterfrågan i Kina, som fortfarande är starkt beroende av just kol, har ökat kraftigt i samband med ekonomins återhämtning efter pandemin.
Det har resulterat i industrier som fått stänga och strömavbrott i framför allt provinser i nordöstra Kina som Heilongjiang, Jilin och Liaoning.
Butiksinnehavare uppges ha tvingats använda stearinljus för att lysa upp sina affärer när strömmen försvann i tre hela dygn, skriver Daily Mail. Samtidigt gick mobilnätet ner.
För att lösa problemet har kolgruvorna i Shanxiprovinsen fått order om att öka sin produktion och i 16 regioner har elen ransonerats.
Liknande bekymmer upplevs i Indien, där invånarna i en del regioner fått stå ut med strömavbrott i uppåt 14 timmar. Även där finns en del av orsaken i lättnaderna efter pandemin som fått efterfrågan att stiga och därmed också kolanvändningen att gå upp.
”Delhi kan stå inför en elkris”, twittrade huvudstadens delstatsminister Arvind Kejriwal nyligen.