Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Färre söker vård för hjärtinfarkt

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Varnar. Stanna inte hemma om du drabbas av bröstsmärta eller andra symtom på hjärtinfarkt, säger hjärtprofessor Claes Held.Foto: PRIVAT / PRIVAT
Coronatält utanför akuten på Sundsvalls sjukhus.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: ESC / ESC

Rådet att stanna hemma gäller inte om du har symtom på hjärtinfarkt – det kan vara livsfarligt. 

Nu slår Europeiska hjärtläkarsällskapet larm om att covid-19 lett till att färre med hjärtbesvär söker vård.  

Även på svenska sjukhus märks en påtaglig minskning. 

– Det är viktigt att få vård så snabbt som möjligt om man har en hjärtinfarkt, säger hjärtprofessor Claes Held. 

Covid-19 innebär en stor påfrestning på sjukvården. För att avlasta vården har vi uppmanats att inte åka till sjukhuset eller vårdcentralen – utan att alltid ringa 1177 Vårdguiden eller till vårdcentralen först. Men trycket på 1177 har varit så stort att även de gått ut och vädjat om att man inte ska ringa dem ”i onödan”.

Nu slår Europeiska hjärtläkarsällskapet, The European Society of Cardiology – ESC, larm om att personer med symtom på hjärtinfarkt inte söker sjukvård eller dröjer med att söka vård. Detta eftersom antalet personer som söker sjukhusvård för hjärtinfarkt har minskat drastiskt i Europa. 

– Instruktioner om att” stanna hemma ”eller ”inte åka till sjukhus” gäller inte för patienter med hjärtinfarktssymtom, säger professor Barbara Casadei, ordförande för ESC, i ett pressmeddelande.

Även på flera svenska sjukhus syns en klar minskning av inflödet av hjärtinfarktpatienter. 

– Mitt allmänna intryck är att vi har en nedgång som är onormal. Vi har märkt av en tydlig nedgång av antalet hjärtinfarkter under årets första månader och som kan bekräftas i vårt svenska hjärtinfarktregister, säger Claes Held, hjärtprofessor på Uppsala universitet och överläkare vid hjärtkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Han befarar att människor stannar hemma och är för återhållsamma med att söka för sina hjärtsymtom av rädsla att bli smittade av det nya coronaviruset.

– Det är förstås en risk, säger han. 

Oväntat lugnt, säger Mikael Dellborg, överläkare och hjärtprofessor på Östra sjukhuset i Göteborg.Foto: Fotograf Cecilia Hedström / Göteborgs universitet Sahlgrenska akademin

”Ring 112”

Enligt hjärtprofessor Mikael Dellborg är det ”oväntat lugnt” även på sjukhusen i Göteborg. Antalet patienter som söker vård inom kardiologi- och strokevården med symtom på hjärtinfarkt eller stroke har minskat.

Under torsdagen skickade Sahlgrenska universitetssjukhuset ut ett pressmeddelande med en vädjan om att akut sjuka ska söka vård, vilket GT rapporterat om

– Det är väldigt viktigt att våra medborgare söker vård vid symtom på akuta tillstånd som till exempel stroke och hjärtinfarkt där varje minut är viktig. Vi har full beredskap för att ta hand om dessa patienter och det gäller naturligtvis samtliga akuta sjukdomar och tillstånd, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i pressmeddelandet. 

Symtom på stroke kan exempelvis vara domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen, oftast i ena kroppshalvan. Förvirring och att få svårt att prata och förstå är andra vanliga symtom. 

Vanliga symtom på hjärtinfarkt är bröstsmärtor, tryck över bröstet, kallsvett och andnöd. Om symtomen håller i sig i mer än femton minuter ska man söka vård, uppmanar Claes Held. 

– Ring 112 om du har symtom som kraftig bröstsmärta och misstänker hjärtinfarkt. Men man kan förstås ha olika grader av besvär, om du har lindriga symtom kan du ringa 1177 först och fråga, säger han. 

Varje minut räknas vid en hjärtinfarkt. 

– Det är viktigt att få vård så fort som möjligt. Ju snabbare man kommer till sjukhus och får hjälp desto mindre skada på hjärtat, säger Claes Held. 

Kranskärlet som täppts till av en blodpropp behöver öppnas så snabbt som möjligt. Ofta görs det med så kallad ballongvidgning av kärlet eller med blodproppslösande läkemedel. Snabb behandling minskar risken för bestående hjärtskador och död.

– Visst är vården hårt belastad på grund av pandemin. Men vi klarar av att ta hand om akut hjärtsjuka. Man ska inte dröja med att söka vård, det kan vara farligare än risken att bli smittad av covid-19, försäkrar Claes Held. 

Sök vård akut även om du har hosta och feber

Personer med infarktsymtom ska söka vård oavsett om de har eller misstänker att de har covid-19, uppmanar ESC. Samma gäller om de bor tillsammans med en person som kan ha covid-19. Men berätta om det när du ringer 112, uppmanar Claes Held. 

– Om man har infarktsymtom i kombination med symtom som hosta och feber har vi särskilda vårdplatser för hjärtpatienter som misstänks ha covid-19. Där får man ligga tills man testat om man har covid-19 eller inte.     

– Om man inte misstänks ha covid-19 tas man hand om precis som vanligt. 

Hög ålder, kroniska hjärt- och lungsjukdomar, högt blodtryck, fetma och diabetes är riskfaktorer för att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. 

Rädsla för att bli smittad på sjukhuset kan vara en anledning till att personer med infarktsymtom inte söker vård. Idag kan ingen svara på hur stor den risken är. I synnerhet eftersom en del tycks ju kunna bära smittan utan att ha några symtom, poängterar Claes Held.    

– Det vet vi först när pandemin är över. Men vi har noggranna hygienrutiner, skyddsutrustning och förhållningsregler på sjukhus. Det är förstås väldigt viktigt att vårdpersonal som känner de minsta symtom inte går till jobbet.

Symtom på hjärtinfarkt

Bröstsmärtor som varar i mer än 15 minuter. 

Tryck över bröstet. 

Smärta som strålar ut i armarna, ofta vänster arm, händerna, nacke, hals, käken, rygg eller mage. 

Andfåddhet/andnöd/tungandad.

Illamående. 

Svettningar. 

Yrsel.

Symtom på stroke

 • Du får domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen, oftast i ena kroppshalvan.

 • Du får svårt att prata och förstå.

 • Du blir förvirrad.

 • Du får synstörningar på ena ögat eller båda ögonen.

 • Du blir yr och få svindel.

 • Du får försämrad balans och få svårt att gå.

 • Du får kraftig huvudvärk utan tydlig orsak.

Källa: 1177 Vårdguiden 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.