Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: En miljard djur kan ha dött i bränderna

Sam, 24, räddade en kängurubebis från eldkaoset
En brandskadad koala som räddats från bränderna på Kangaroo Island.Foto: DANA MITCHELL / AP TT NYHETSBYRÅN
En miljard djur befaras ha dött i bränderna.Foto: KELLY BARNES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Australien har pågått sedan i slutet av juli.Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN

Skogsbränderna fortsätter att härja i Australien.

Nya prognoser visar att en miljard djur antingen kan ha dött i bränderna eller riskerar att dö på grund av eldens framfart, rapporterar Reuters.

Samtidigt har landets regering tillsatt drygt 328 miljoner kronor för att bekämpa den ”ekologiska katastrofen”.

Skogsbränderna har ansatt Australien sedan brandsäsongen inleddes i juli förra året.

Fram tills i dag har 28 personer dött i bränderna, och bara i delstaten New South Wales har mer än 2 000 hem blivit förstörda, skriver CNN.

Sammanlagt beräknas tusentals människor ha tvingats fly sina hem.

”Ekologisk katastrof”

På måndagen har Australiens regering utlovat ytterligare 50 miljoner australiska dollar – motsvarande drygt 320 miljoner kronor – till räddningsarbetet.

– Det här har varit en ekologisk katastrof, en katastrof som fortsätter, säger Josh Frydenberg, Australiens finansminister, under en presskonferens.

Han fortsätter:

– Vi vet att vårt lands flora och fauna blivit väldigt illa skadat.

Larmet: En miljard djur kan ha dött

Enligt nya prognoser kan så mycket som en miljard djur antingen ha dött i bränderna, eller befinna sig i risk för att dö på grund av brist på mat och skydd i branddrabbade områden.

Bland de utsatta djuren finns husdjur och boskap, men också vilda arter som koalor, kängurur, pungråttor, fåglar och grodor.

Landets bestånd av koalor och klippkängurur uppges ha blivit så hårt ansatta att djurarterna i dag kan betraktas som utrotningshotade. Därför har regeringen nu inlett räddningsinsatser, där mat och vatten skickas ut till svedda områden.

En klippkänguru som fått morötter att äta genom en matleverans i New South Wales.Foto: HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Därtill ser regeringen över möjligheten att evakuera djur till naturområden som undsluppit bränderna.

– Allt som kan göras för att rädda och återställa koalornas habitat kommer att göras, inklusive innovativa tillvägagångssätt, som tittar på om du faktiskt kan sätta en koala i ett område som den inte kommer ifrån, säger miljöminister Sussan Ley till Reuters.

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM)

Se förödelsen efter bränderna i Australien

Bilderna från räddningstjänstens helikopter visar brändernas framfart

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.