"Skicka allt du har till Drottninggatan", skriker kvinnan i larmsamtalet till SOS efter att Rakhmat Akilov ska ha kört med en lastbil längs Drottninggatan och rätt in i flera personer. Foto: / POLISEN"Skicka allt du har till Drottninggatan", skriker kvinnan i larmsamtalet till SOS efter att Rakhmat Akilov ska ha kört med en lastbil längs Drottninggatan och rätt in i flera personer. Foto: / POLISEN
"Skicka allt du har till Drottninggatan", skriker kvinnan i larmsamtalet till SOS efter att Rakhmat Akilov ska ha kört med en lastbil längs Drottninggatan och rätt in i flera personer. Foto: / POLISEN
Rättegången mot honom inleddes på tisdagen i Stockholms tingsrätt. Foto: HELEN RASMUSENRättegången mot honom inleddes på tisdagen i Stockholms tingsrätt. Foto: HELEN RASMUSEN
Rättegången mot honom inleddes på tisdagen i Stockholms tingsrätt. Foto: HELEN RASMUSEN

Larmet efter terrorn: ”Skicka allt du har”

Publicerad

"Kom igen, skicka allt du har till Drottninggatan fort som fan".

Paniken i kvinnans röst när hon ringer 112 efter terrordådet den 7 april förra året går inte att missa.

– Han kör på folk, han är galen, ropar kvinnan i telefon.

Klockan 14.53 fredagen den 7 april larmades polisen om att ett fordon framfört av en okänd person hade kört på och skadat personer på Drottninggatan mitt i centrala Stockholm. Det visade sig vara en terrorattack som krävde fem människors liv och Rakhmat Akilov, 39, står nu åtalad misstänkt för dådet.

 

LÄS MER: Så har Akilov förändrats under tiden i häktet 

Fem personer miste sina liv i terrordådet på Drottninggatan.Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnan i SOS-samtalet: "Han kör på folk, han är galen"

Under tisdagen inleddes rättegången mot Akilov och då spelades ett av larmsamtalen upp i rättssalen.

– Det är en jävel som kör. Kom igen, skicka allt du har till Drottninggatan fort som fan, ropar hon.

Hon förklarar hur lastbilen kört längs Drottninggatan.

– Han kör på folk, han är galen.

– Det ligger folk på gatan här, fortsätter hon.

Lastbilen kraschade rätt in i varuhuset Åhléns.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under larmsamtalet hörs det hur larmoperatören resonerar med sina kollegor. Fler samtal har kommit in med samma typ av information och operatören frågar kvinnan hur många skadade hon kan se där hon står.

– Här ser jag tre, svarar kvinnan.

Hon ändrar sig sedan.

– Jag ser bara två. En gammal dam, två äldre damer.

Larmoperatören frågar om de är vakna:

– Nej.

Han frågar om de är medvetslösa:

– Ja.

Operatören förklarar att hjälp är på väg, massor av hjälp.

– Jag förstår det. Förlåt att jag är så hysterisk, säger kvinnan, som i slutet av samtalet lugnat ner sig och förklarar att de har en läkare på plats.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilovs egna ord om dådet på Drottninggatan 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag