Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Döda kvar på bårhusen i flera år

Östra sjukhuset.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Anställda vid Östra sjukhuset larmar om att döda lämnas för länge på bårhuset, skriver 

Göteborgs-Posten.

Camilla Sydvart, enhetschef för klinisk patologi på Sahlgrenska sjukhuset, säger att döda egentligen inte ska vara kvar på bårhus i mer än några veckor.

– Bara på Östra har vi tio avlidna som legat längre än tre veckor. De två äldsta har vi fått frysa och de har legat här sedan november 2020 och september 2021, säger hon till GP.

– Enligt begravningslagen ska man vara kremerad eller begravd senast fyra veckor efter dödsfallet. Så det är flera år för länge skulle jag säga och det är ju fruktansvärt, fortsätter hon.

Det kan finnas flera anledningar till att kropparna blir kvar på bårhuset. Det kan exempelvis handla om medborgare i andra länder vars anhöriga inte går att får tag på, eller personer vars identitet inte är fastställd. Enligt Camilla Sydvart är det också många anhöriga som inte vet att de behöver kontakta begravningsbyrå så fort en närstående avlidit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.