Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: ”Döda” IS-svenskar kan ha fejkat – lever gömda

Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säpo.
Foto: MAGNUS OLOFSSON
Hur många av de svenskar som anslutit sig till IS som dött är inte känt.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

IS-svenskar som uppges ha dödats efter att ha anslutit till terrorgrupper kan vara vid liv.

– Det kan ju finnas syften hos enskilda individer att låta påskina att de är avlidna, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säpo till Sveriges Radio Ekot.

Säkerhetspolisen bedömer att totalt 300 svenskar har rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till våldbejakande grupper. Hur många av dem som dött finns inga säkra uppgifter om. 

Säpo arbetar i varje enskilt fall med att bekräfta eller avfärda uppgifter om att en svensk dödats. Men trots att anhöriga i flera fall sagt att man fått samtal med dödsbesked bedömer Säpo att det finns osäkerhet kring vissa uppgifter.

– Vi gör ju bedömningen i varje enskilt fall och kontinuerligt. Läget i området är ju sådant att det kräver ganska mycket av rättsvårdande myndigheter för att kunna få den informationen som behövs för att bekräfta eller avfärda. Det här är ett arbete som vi bedriver kontinuerligt tillsammans med samverkande parter, både med nationellt och internationellt, säger Ahn-Za Hagström till Ekot.

Kan vara vid liv

I flera fall går det inte att utesluta att personer är vid liv och medvetet håller sig undan. Det kan handla både om svenskar som ska ha dött för flera år sedan, men även senare då IS trängdes tillbaka i Syrien, enligt Ekot.

Enligt Ahn-Za Hagström är det svårt att bekräfta eller avfärda uppgifter om att en person dödats.

– Det kan ju finnas syften hos enskilda individer att låta påskina att de är avlidna, och det kan finnas samma syfte hos närstående att framställa det som att en person är avliden. Det är något som vi måste beakta, säger hon till Ekot.

– Vi bedömer att det kan finnas personer som sägs vara avlidna som fortfarande är vid liv.


Michael Skråmos sista samtal hem

Michael Skråmos sista samtal hem

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.