Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Därför kan du tvingas vänta på vaccin

Forskaren: Därför bör man inte oroa sig för vaccin mot covid-19
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid karolinska institutet
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN
Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings universitet.
Foto: Linköpings universitet
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Regeringen och vaccinsamordnare menar att vaccin kommer kunna rullas ut redan till årsskiftet – men det finns en del som kan sätta käppar i hjulen för vaccineringen:

– Det finns ingen riktig helhetssyn och det kan skapa fördröjning, säger Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköping universitet.

Alla över 18 kommer att erbjudas vaccin under det första halvåret, meddelade regeringen i tisdags. En ambitiös vision – med tanke på att ingen vaccinkandidat godkänts av EU:s kommitté för läkemedelssäkerhet, EMA, än. 

Det finns flera fallgropar att navigera runt innan visionen kan omsättas i praktiken.

– Ett är ju att EU inte godkänner vaccinet. Men jag har svårt att se att de inte skulle göra det, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid karolinska institutet och fortsätter:

– Men man kanske vill se mer säkerhet, men då är det ändå möjligt att man väljer ett nödgodkännande.

Den stora utmaning som Sällberg ser är att det skulle börja kärva i produktionen av vaccinet.

– Både Astra och Pfizer har ju haft produktionsproblem. Så att där är det ju en utmaning att man helt enkelt inte kan leva upp till det man har lovat, säger han.

Han är mer optimistiskt kring logistiken och distributionen av vaccinet i landet.

– Logistiken är självklart en utmaning. Och det kommer skilja från region till region, men jag förutsätter jag att de har planerat väl, säger Matti Sällberg.

Organisatorisk mardröm kan försena vaccineringen

Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings universitet menar att distributionen kommer att bli en organisatorisk mardröm för Sverige.

– För det första, så måste vaccinen ges två gånger för att uppnå full immunitet och vi har inget heltäckande vaccinationsregister i Sverige. Vi hade ett, men det har avvecklats.

– Det betyder att om vi tar in flera olika vaccin så kan det bli så här: En dag får du ett vaccin, och vårdpersonalen säger åt dig att komma tillbaka om fyra veckor. Då går du till en annan vårdcentral, som inte vet vilket vaccin du fått, för de har olika journalsystem, säger Wladis.

Foto: Linköpings universitet

Dessutom menar Wladis att vårdmarknadsblandningen av privata och offentliga vårgivare kan ställa till med bekymmer.

– Det finns alltså ingen riktigt helhetssyn, och det kan skapa en fördröjning, säger han.

Flera distributionskedjor

Han tror emellertid inte att det kommer uppstå några problem vid godkännande av vaccin. Men säger att det kan börja strula redan när vaccinen ska distribueras till EU-länderna.

– Att det här vaccinet ska förvaras vid så extremt låga temperaturer kommer ha avsevärd betydelse för det logistiska.

– Det kan ju också hända att det ser lite olika ut för varje vaccin, vilket i sig medför ytterligare bekymmer eftersom du då behöver olika logistiska kedjor för de olika vaccinen.

Regionernas oberoende

Som lök på laxen pekar han på att det är regionerna själva som ska lägga upp strategin för hur vaccinationen ska gå till.

– Vi har tyvärr 21 regioner som är som små kungadömen som lägger upp planer oberoende av varandra, utan nationell styrning. Vi har ingen vaccinationsgeneral som pekar med hela handen och säger: ”Så här måste ni göra!” Istället har vi en vaccinationssamordnare som säger: ”Hörni, vore jättefint om ni kunde vara så snälla att göra så här.” Det fungerar inte under en akut samhällskris.

– Bristen på nationell styrning är den stora fallgropen. Och ovanpå det kommer alla andra bekymmer som kommer med vaccinationslogistiken, säger Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Så tillförlitliga är de nya Corona-vaccinen - Här testas de

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.