Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Coronasmittade smyger sig in i Thailand

Pandemin inifrån – se unika dokumentären
Järnvägsstationen Ban Klong Luk vid Thailands gräns mot Kambodja.
Foto: SHUTTERSTOCK
Många av de som gripits efter att ha smugit in i Thailand har visat sig vara covidsmittade.
Foto: NARONG SANGNAK / EPA / TT

Thailändska myndigheter slår larm om att covidsmittade personer smyger in i landet.

Hittills i år har över 15 000 personer gripits efter att ha tagit sig in i Thailand utan att passera någon gränskontroll, rapporterar Bangkok Post.

Soldater grep senaste veckan 380 personer illegala migranter vid Thailands gräns mot Myanmar och Kambodja. Många befaras vara covidsmittade.

Myndigheterna höll tidigare i veckan en presskonferens för att betona allvaret kring problemet sedan fem personer som alla var smittade av covid-19 nyligen greps efter att ha smugit sig in i Thailand på olagligt sätt. Samtliga var thailändska medborgare varav två återvände från Kambodja, två från Malaysia och en från Myanmar. Alla fem har förts till sjukhus.

Över 15 000 smög in i Thailand bara i år

Hittills i år har de thailändska myndigheterna gripit över 15 000 personer som tagit sig i landet från Kambodja, Laos, Malaysia eller Myanmar utan att passera någon gränskontroll. Merparten, över en tredjedel, är Myanmar-medborgare som flyr undan konflikten i hemlandet. Många av de gripna har varit covidsmittade.

– Vi är oroliga över det här problemet, säger Taweesilp Visanuyothin, talesperson för CCSA som administrerar Thailands hantering av coronapandemin.

Med omkring 85 000 bekräftade coronafall och 400 dödsfall tillhör Thailand inte de länder som drabbats hårdast av pandemin, men myndigheterna fruktar att smittspridningen kan öka på grund av det ökande antalet personer som smyger in i landet utan att kontrolleras trots att säkerheten vid gränserna har skärpts under pandemin. 

Så kan vi leva med corona i framtiden: "Som malaria"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.