Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Smittan ökar i Europa igen

Oväntade vändningen – Sverige går bättre än andra länder.
Pedro Sanchez, ordförande för de spanska socialdemokraterna och premiärminister i landet.
Foto: ZIPI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president Emmanuel Macron
Foto: ELIOT BLONDET-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK / ELIOT BLONDET-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Bilden är tagen vid en demonstration mot coronaregler i Tyskland.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Smittan ökar på många håll i Europa..
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor uppmanas stanna hemma – om möjligt.
Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Smittan i Europa ökar igen. 

I flera länder kan man se hur regeringarna stramar åt och överväger hårdare åtgärder. 

– Det är inte en tydlig andravåg men vi ser att viruset återkommer, säger Piotr Kramarz, chef på ECDC, Europas smittskyddsenhet, till den portguisiska nyhetsbyrån LUSA.

Coronaviruset sprider sig i Europa igen. Andelen smittade fall ökar igen och det med en fart som påminner om den som var tidigt i våras. 

– Vi ser en ökad smittspridning i vissa länder och i en del av dessa kan det bero på den ökade testningen, säger Piotr Kramarz till LUSA. 

I fredags hade Frankrike sin högsta notering av antalet smittade sedan den 31 mars, över 7 000 nya fall, något som beror på den ökade testningen enligt de franska myndigheterna. Men president Emmanuel Macron tar smittspridningen på allvar och säger att det inte är uteslutet att stänga ned landet igen, skriver Euronews

38 000 protesterade i Berlin

Det är inte bara i Frankrike som smittan ökar. Tyskland, Spanien, Italien, Belgien och Nederländerna visar alla en trend med att allt fler fall bekräftats, enligt Johns Hopkins University. 

 För att få bukt med smittspridningen gick Tysklands förbundskansler ut i fredags och sa att man kan få 50 euro i böter om man inte använder munskydd. Och i lördags svarade tyskarna på det när runt 38 000 gick ut och protesterade mot coronarestriktionerna på Berlins gator, rapporterar TT. 

Även i London samlades tiotusentals människor för att protestera mot Storbritanniens restriktioner. Men man protesterade också mot viruset, kallade pandemin för en bluff och menade på att det inte är värre än en vanlig förkylning, skriver The Guardian

Sverige går emot trenden 

Ett av länderna i Europa där andelen smittade fortsätter att sjunka är Sverige. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att andelen sjuka minskar för varje vecka som går. 

– Inte många länder har en så snabb nedgång som vi har just nu, sa Anders Tegnell i tisdags.

Se också:

Därför kan det bli svårare att få befolkningen skyddad.
Tiotusentals demonstranter i Berlin är kritiska till hur Tyskland hanterat covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.