Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: Brist på smör och grädde i Sverige

Grädden ska klara sig till fettisdagen – men framåt påsk kan det bli svårare. Foto: Christer Järeslätt

Även smör väntas det bli brist på.

Foto: Coloubox

Lagom till påsk blir det brist på grädde och smör.

Och den kan fortsätta minst året ut.

Mjölkproduktionen i Sverige har minskat – samtidigt som efterfrågan på svenska, feta mejerivaror har ökat.

– Blir det ingen förändring kommer bristen att fortsätta, säger Arlas vd Patrik Hansson.

Det är första gången på 100 år som Arla inte kommer att lyckas förse sina kunder med vad de efterfrågar.

Mjölkproduktionen i Sverige har minskat i flera års tid. Samtidigt har fler och fler kunder blivit medvetna – och väljer aktivt svenskt. Dessutom har efterfrågan på fetare mejeriprodukter ökat.

Nu klarar inte Arla av att möta efterfrågan längre.

Arlas vd: "Svårare situation än någonsin"

– De tre aspekterna tillsammans leder så klart till en situation som är svårare att hantera än någonsin tidigare, säger Patrik Hansson på Arla.

Grädde kan bli en bristvara framåt påsk. Foto: Olle Sporrong

Det innebär att bristen på fetare mjölkprodukter, som grädde och smör, snart kommer att bli påtaglig.

Enligt Arla lagom till påsk.

– Tidigare har det ibland varit svårt att få grädde i till exempel jultid, men nu ser vi en mer strukturell förändring. Det är inte bara brist under en period, vi kan ha svårt med grädde och smör under hela 2017, säger Patrik Hansson.

Han fortsätter:

– Och blir det ingen förändring kommer det att fortsätta.

Konsekvens: Ökad import av mejeriprodukter

Han får inte spekulera om eventuella prishöjningar. Men en av konsekvenserna kan bli en ökad import av mejerivaror.

– Svenska konsumenter kommer fortfarande kunna köpa grädde och smör men fler kan behöva köpa utländskt, säger Patrik Hansson.

Nu vill Arla se en förändring. Tillsammans med politiker vill branschen skapa förutsättningar så att de svenska bönderna vågar satsa på utökad mjölkproduktion.

Även smöret ser ut att kunna bli problem med. Foto: Olle Sporrong

– Vi välkomnar livsmedelsstrategin och den debatt vi hoppas kan komma därifrån. Så att politiker och bransch kan skapa den vision och framtidstro våra bönder behöver för att öka sin mjölkproduktion, säger Patrik Hansson.

Plan för utökad livsmedelsproduktion

Det är inte bara Arla som drabbas av bristen på fet mjölk. Mejerijätten menar att det är ett problem för hela branschen.

Enligt Dagens Nyheter har även Norrmejerier svårt med produktionen.

– Efterfrågan på feta produkter ökar och vi har svårt att få grädden att räcka till alla produkter året runt. Under flera år har vi valt att plocka bort smöret ur vårt sortiment på hösten för att klara de andra produkterna, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på företaget, till tidningen.

Förra veckan blev förslaget till en svensk livsmedelsstrategi offentligt. Konkreta åtgärder för utökad svensk livsmedelsproduktion ska presenteras i veckan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!