Bitcoin kan komma att konsumera lika mycket el som hela USA år 2019. Foto: POLARISBitcoin kan komma att konsumera lika mycket el som hela USA år 2019. Foto: POLARIS
Bitcoin kan komma att konsumera lika mycket el som hela USA år 2019. Foto: POLARIS
Sex månader senare kan energibehovet för bitcoin motsvara hela världens elkonsumtion. Foto: ANDREA RENAULT / POLARISSex månader senare kan energibehovet för bitcoin motsvara hela världens elkonsumtion. Foto: ANDREA RENAULT / POLARIS
Sex månader senare kan energibehovet för bitcoin motsvara hela världens elkonsumtion. Foto: ANDREA RENAULT / POLARIS

Larmet: Bitcoin kan bli ”katastrofalt” för miljön

Publicerad

Framgången för bitcoin kan bli "katastrofal" för miljön, rapporterar CNN.

Valutan kan komma att konsumera lika mycket el som hela USA år 2019.

”Bitcoin saktar ner satsningarna på en snabb övergång från fossila bränslen”, skriver meteorologen Eric Holthaus på miljösajten Grist.

Kryptovalutan bitcoin har nått en explosionsartad utveckling senaste året och ökat från 6 462 kronor till 145 688 kronor på valutamarknaden.

Nu varnar både meteorologer och ekonomer för valutans miljöpåverkan, skriver CNN. Problemet ska främst handla om den allt större mängd energi som krävs för att skapa bitcoin.

 

LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin

 

Meteorologen Eric Holthaus skriver på miljösajten Grist:

”Bitcoin saktar ner satsningarna på en snabb övergång från fossila bränslen ... Medan bitcoinen växer, blir datorernas matteproblem svårare och svårare."

Holthaus varnar i artikeln för att bitcoin ensam kan konsumera tillräckligt mycket elektricitet för att förse hela USA med el år 2019. Sex månader senare kan energibehovet för bitcoin motsvara hela världens elkonsumtion.

 

LÄS MER: Tvillingarna är världens första bitcoin-miljardärer 

 

En annan oroande aspekt uppges vara faktumet att bitcoin tillverkas i Kina, där mycket av energin kommer från ineffektiva och koldrivna kraftverk, enligt en studie från Cambridge universitet.

– CME-börsen skulle i framtiden kunna institutionalisera bitcoin, vilket skulle vara katastrofalt [för miljön], säger John Quiggin, professor i ekonomi vid Queenslands universitet, till CNN.

Växande oro inför bitcoin-bubbla

John Quiggin fortsätter:

– Någonting behöver göras snart.

Tidningen Daily Mail rapporterade i november att den brittiska kontrollmyndigheten Finacial Conduct Authority, FCA, varnar investerare för bitcoin efter den starka utvecklingen senaste året.

 

LÄS MER: Bitcoin-bubbla fruktas av brittisk myndighet 

 

Det råder nu en växande oro över att en bubbla håller på att blåsas upp på bitcoin-marknaden, skrev Daily Mail då.

Idén till bitcoin föddes i efterdyningarna av finanskrisen 2008. Valutan skulle fungera oberoende av finansiella institut och banker och är helt baserad på användarnas förtroende och datorer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag