Larmet: Bedrägerier genom Tinder ökar

Tinderbedragaren Simon Leviev lurade kvinnor på miljonbelopp.
Allt fler bedrägerier sker genom dejtingappar.
Foto: JOHANSEN, ERIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Bedragarna vill ofta upprätta en inledande kontakt för att sedan be offret att skicka pengar.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet romansbedrägerier via appar som Tinder har ökat, rapporterar SvD.

77 procent av anmälarna uppges vara kvinnor – och för många drabbade blir utfallet en tragedi.

– Många tar lån från vänner och intecknar sina hus. Det är stora belopp, stora tragedier och ett stort problem, säger Björn Seeth vid polisens nationella bedrägericentrum, till tidningen.

Mönstret är tydligt. Allt fler bedragare använder sig av sociala medier och appar – och dejtingappar så som Tinder är nu mer en vanligt första mötesplats.

– Det klassiska sol-och-vårandet förekommer fortfarande, men det klart vanligaste kärleksbedrägeriet är en internetrelation som inleds på en plattform som Tinder, säger Björn Seeth, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum till SvD.

Enligt polisen är det ovanligt att bedragarna arbetar ensamma. I stället är de ofta involverade i organiserad brottslighet, där de drabbade kontaktas från ”callcenters” i utlandet. 

Sol-och-vårarna moderniserar sig

Bedragarnas syfte är ofta att upprätta en inledande kontakt som efter en tid ska leda till en möjlighet att be om pengar. På så vis liknar dagens metod den klassiska formen av sol-och-vårande.

Av de bedrägerifall som sedan inkommer till polisen, är 77 procent anmälda av kvinnor, rapporterar SvD.

Ett fall som getts stor uppmärksamhet var det med den israeliska Tinderbedragaren Simon Leviev. Han framställde sig som mångmiljonär, men lurade sedan åtskilliga kvinnor i Sverige, Norge och Storbritannien på miljonbelopp.

Bedrägerierna pågick i flera år innan Leviev kunde gripas i Grekland i juni.

Drabbade luras på hundratusentals kronor

Enligt Björn Seeth är den genomsnittliga summan som kvinnor blir bedragna på 410 000 kronor, medan snittet för män är lägre.

Det känslomässiga utfallet är dock detsamma.

– ”Jag förstår inte hur jag låtit mig luras” är en vanlig kommentar. Men alla är i någon fas i livet extra sårbara och mottagliga. Det kan exempelvis vara en skilsmässa som ligger bakom, man har haft det olyckligt och hoppas att livet nu ska vända, säger Björn Seeth till SvD.

Är du orolig över att bli utsatt för bedrägeri på dejting-appar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.