Larmet: Akut brist
på vinterjackor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vädret blir allt kallare i Sverige och nu slår migrationsverket larm om att det saknas vinterjackor till asylsökande.
Foto: Tannen Maury / Epa / Tt
Asylsökande får en ersättning på 70 kronor per dag men det går att få ett extra bidrag på ett par hundralappar för att kunna köpa en vinterjacka.
Foto: Michael Dwyer

Den stora strömmen av flyktingar har lett till akut brist på vinterjackor, rapporterar Sveriges Radio.

Nu vill Migrationsverket snabba på processen för vinterklädesbidrag.

Vintern har kommit i stora delar av landet. Kommit har också tiotusentals asylsökande gjort de senaste månaderna.

Nu har Migrationsverket fått 29 000 ansökningar om bidrag till vinterkläder. Behoven prövas, men enligt kvalitetschefen Cecilia Borin går processen för långsamt.

Nu funderar myndigheten på att köpa ett stort parti jackor och strunta i principen om individuell prövning, enligt Sveriges Radio. Men för det krävs ett politiskt beslut.

– Nu ser vi att vi har ett behov av att hitta bättre lösningar och då skulle det vara att köpa in större partier och ha på lager, säger Cecilia Borin.

Asylsökande får en ersättning på 70 kronor per dag, 24 kronor om maten ingår på asylboendet. Pengarna ska räcka till saker som kläder, sjukvård och hygien.

Vinterjackor innebär ofta en lite större investering och då går det att få ett bidrag på några hundralappar. Men då måste man ansöka, och det tar just nu i snitt två veckor. Väntetiden förväntas dessutom öka, enligt Migrationsverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.