Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Akut brist på sjuksköterskor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jan Wiridén

Det fattas omkring 2 000 sjuksköterskor på landets 68 akutsjukhus, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ett faktum som nu får Vårdförbundet att gå ut och larma – bristen hotar nämligen hela vården.

– Nu får det vara nog. Politikerna måste agera och ge sjuksköterskorna en vettig lön, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till tidningen.

Bristen på sjuksköterskor har redan i år lett till att minst åtta svenska sjukhus tvingats gå in i så kallat stabsläge – vilket innebär att behandlingar ställs in och akut sjuka hänvisas vidare till andra sjukhus, rapporterar SvD.

Enligt tidnigen räknar man med att det nu fattas omkring 2000 sjuksköterskor på landets 68 akutsjukhus, vilket betyder 900 stängda vårdplatser.

Något som nu får det fackliga Vårdförbundet att larma.

– Nu får det vara nog. Politikerna måste agera och ge sjuksköterskorna en vettig lön. Snittlönen behöver upp med ungefär 10 000 kronor i månaden, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Svenska Dagbladet.

Sitter redan på lösningen

Ribeiro poängterar att man länge varnat för en mer utsatt situation på sjukhusen – och att det nu får vara nog med alla utredningar kring vården.

Lösningen, menar han, har man redan:

– Vi kan inte ha arbetstidsregler som gör att våra medlemmar blir sjuka eller lämnar vården. De behöver en bra lön, god löneutveckling, karriärmöjligheter och en mänsklig arbetsmiljö. Svårare än så är det inte, säger han till tidningen.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) medger att det är ett problem som tillåtits växa till sig, och han lovar en så kallad "professionsmiljard" för att få fler att vilja stanna inom yrket.

Men arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) kan inte lova mer pengar till landets sjuksköterskor, detta trots att man är väl införstådda i problematiken.

– Även vi fattar ju att lönesättningen spelar roll, liksom arbetsförhållandena. Det är skillnad att jobba inom akutsjukvården och måndag till fredag på dagtid inom öppenvården. Vi måste fundera mer på det, säger Mats Eriksson (M), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.