Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: 17 personer har dött av coronaviruset

Kinesiska myndigheter utlyser höjd folkhälsokris.
Invånare i Hongkong bär masker för att skydda sig mot coronaviruset.
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
En passagerare feberkontrolleras på en tågstation i Wuhan.
Foto: XIAO YIJIU / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Flygplatsen stängs ner.
Foto: HU GUOLIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
17 personer har dött i fruktade lungviruset.
Foto: HU GUOLIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Över 400 personer har insjuknat.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

17 personer har dött av coronaviruset i provinsen Hubei i Kina – och över 400 personer tros ha smittats. 

Nu sätts miljonstaden Wuhan i karantän för att hindra ytterligare spridning – och kollektivtrafiken stoppas, skriver Fox News.

Oron har spridit sig bland stadens invånare – och många har valt att bunkra upp med förnödenheter. 

– Det var fullt krig när jag skulle handla mat, säger Johan Björnfot som är på plats i Wuhan. 

Coronaviruset spridning tros ha inletts på en fiskmarknad i miljonstaden Wuhan i Kina. Sedan dess misstänks viruset ha spridits till Thailand, Japan, Sydkorea, Vietnam och USA.

Bara i den kinesiska provinsen Hubei, där Wuhan är huvudstaden, beräknas 444 personer ha smittats. 17 personer uppges ha dött efter att ha insjuknat av viruset, rapporterar Reuters.

Tidigare under onsdagen låg antalet bekräftade döda i Kina på nio personer. Under tisdagskvällen var motsvarande antal sju döda.

Wuhan sätts i karantän

Med anledning av virusets spridning har kinesiska myndigheter utlyst en höjd folkhälsokris. 

I Hubei är det nu krav på att bära skyddsmasker på allmänna platser. Därtill har myndigheterna förbjudit djur från att föras in i provinsen, rapporterar CNN. 

På onsdagskvällen, svensk tid, kommer ytterligare ett besked i syfte att hindra smittospridningen. Myndigheterna väljer att sätta staden i karantän genom att stänga flygplatsen och stänga av kollektivtrafiken under torsdagen, rapporterar Fox News.

Invånarna uppmanas samtidigt att inte lämna staden om inte särskilda omständigheter föreligger. 

– Vi ska trappa upp våra efterforskningar och våra försök att identifiera smittokällan, sa Li Bin, biträdande minister vid Kinas hälsokommission, under en presskonferens tidigare under dagen.

Johan i Wuhan: ”Fullt krig”

Johan Björnfot, hockeytränare och kiropraktor i Wuhan, har gjort som många andra invånare i miljonstaden och bunkrat upp med förnödenheter. 

– Det var fullt krig när jag skulle handla mat. Frysdisken var redan rensad och folk har börjat bunkra upp inför ett värsta-scenario. 

Han beskriver läget bland vänner och bekanta som oroligt. 

– Det är mer panikartat än vad det varit tidigare, säger han och fortsätter:

– Folk är oroliga. Det kommer ny information hela tiden. Men jag försöker vara vid gott mod. 

Johan Björnfot uppger att han nåtts av myndighetsinformation om att det ska råda utegångsförbud på grund av en insats där staden ska besprutas med ett slags antivirus. 

Johan: ”Känns som en skräckfilm”

De boende har satts i karantän på grund av coronaviruset – svenske Johan berättar om situationen i Wuhan.

Statsepidemiolog Anders Tegnell följer utvecklingen av coronaviruset och känner inte igen uppgifterna. 

– Jag vet inte om någonting man kan spruta, för att påverka den här typen av virus. Det här är ingen standardgrej eller något som jag någonsin hört talas om tidigare, säger han och konstaterar att informationen från Kina varit bristfällig: 

– Det här är ett tecken på det. Det kommer väldigt spridda informationsbitar som inte är konsekventa från det här området. Jag ser fram emot att WHO gör en samlad bedömning över den information som är verifierad och som man kan lita på. 

Under onsdagskvällen höll Världshälsoorganisationen, WHO, presskonferens om läget. Där meddelade WHO att det krävs mer information om viruset och att arbetet med det pågår. 

Organisationen planerar på att återsamlas igen under torsdagen för att ge besked om viruset ska betraktas som en global hälsokris.

Låg risk för spridning till Sverige

Vid flera flygplatser, däribland i London och Istanbul, har man infört särskilda kontroller för passagerare som rest från länder där smittade personer påträffats.

I Sverige har man dock inte vidtagit några liknande åtgärder. Folkhälsomyndigheten har på onsdagen meddelat att risken för spridning till Sverige bedöms som mycket låg. 

Svenskar som finns på plats i Wuhan, eller som nyligen varit på besök i staden, uppmanas dock att söka vård om man upplever symptom på sjukdomen. Dessa innefattar influensaliknande besvär som luftvägssymtom, feber och hosta.

Personer som nyligen varit i Wuhan i Kina och har hosta och feber bör kontakta vården via telefon och berätta om sina symtom, och var de befunnit sig”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Liknar sars

Coronaviruset tillhör samma virusfamilj som sars. Därav har det nya virusutbrottet höjt rädslan för en liknande katastrof som den som slog mot Kina under 2002 och 2003. Spridningen av sars orsakade då omkring 800 människors död.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, har tidigare berättat om skillnaderna och likheterna mellan de två virusen.

– Bägge är luftvägsvirus och ger infektioner i luftvägarna, lunginflammation och liknande. Sedan verkar det här viruset ge mildare sjukdom i de allra flesta fallen, även om man får ha stor respekt för hur sjuk man kan bli. Men den stora skillnaden är hanteringen. Under sarsviruset berättade man under en lång period inte för världen vad som höll på att hända, man undersökte inte från början, man genomförde inte de rätta kontrollerna och tog inte tag i det – vilket man gör nu. Det är den radikala skillnaden, har Anders Tegnell tidigare sagt till Expressen.

Mycket tyder på att viruset initialt spridits från djur till människor. Det finns även tecken på att viruset kan spridas mellan människor, men enligt Folkhälsomyndigheten måste det undersökas mer innan något kan bekräftas.

Ormar kan ligga bakom smittan

Enligt forskare som studerat viruset kan ormar ligga bakom smittan. Det skriver Science Daily, med hänvisning till forskarnas uppgifter i tidsskriften Journal of Medical Virology.

På den fiskmarknad varifrån spridningen inleddes säljs även ormar, fåglar, fladdermöss och boskapsdjur. Forskarna är dock de första som pekat ut just ormen som den mest troliga källan till viruset.

Här söker personal efter smittade på flygplanet

Tar tempen på passagerare ombord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.