Ann Lemne, utvecklingschef och projektledare för medicinska åldersbedömningar vid Rättsmedicinverket. Foto: JOHN HENZLERT/RÄTTSMEDICINALVERKET
Ann Lemne, utvecklingschef och projektledare för medicinska åldersbedömningar vid Rättsmedicinverket.  Foto: JOHN HENZLERT/RÄTTSMEDICINALVERKET

Larmet: 17 av 20 ålders- bedömningar stämmer inte

Publicerad

17 av 20 åldersbedömningar av asylsökande stämmer inte. 

Det menar före detta rättsodontologen Håkan Mörnstad som tidigare gjort de hårt kritiserade bedömningarna. 

"Det finns ett systemfel, och detta kan inte vara tillfälligheter", skriver han i ett brev till Rättsmedicinalverket enligt Svenska Dagbladet.

I mars tidigare i år införde Rättsmedicinalverket medicinsk åldersbedömning i asylärenden. 

Dessförinnan hade bolaget Forodont ansvar för de kritiserade åldersbedömningarna av asylsökande. 

Trots att Rättsmedicinalverket, RMV, tog över uppgiften i våras har den före detta rättsodontologen Håkan Mörnstad – som driver Forodont – fortsatt göra åldersbedömningar. 

Antalet människor som vänt sig till honom för andrahandsutlåtande har ökat de senaste månaderna, skriver han i ett brev till RMV, enligt Svenska Dagbladet. 

 

LÄS MER: Larm: åldersbedömningarna vi gör har brister

17 av 20 åldersbedömningar felaktiga

I samma brev berättar Håkan Mörnstad om 20 fall som bolaget har bedömt. I samtliga fall har RMV bedömt personens knä som "fullvuxet". 

Håkan Mörnstad är av en helt annan åsikt.

"Vi har funnit enligt vår bedömning att så är fallet i endast tre fall. Det tycks finnas ett systemfel, och detta kan inte vara tillfälligheter", skriver han enligt Svenska Dagbladet.

Håkan Mörnstad skriver att han upptäckt en liknande trend för tandutveckling, men där är anfallet fall färre. 

"Vi ska träffa honom"

Håkan Mörnstad säger till Svenska Dagbladet att de använt sig av samma metod som RMV, men vill inte kommentera uppgifterna i brevet ytterligare.

Ann Lemne, utvecklingschef och projektledare för medicinska åldersbedömningar vid RMV, vill inte heller kommentera uppgifterna i brevet för Svenska Dagbladet.

– Vi ska träffa honom och han ska berätta vad han har sett. Vi har ett antal radiologer som gör dessa bedömningar och nu har vi ingen anledning till att tro att de ska vara felaktiga, säger Ann lemne till tidningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag