Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: 17 av 20 ålders- bedömningar stämmer inte

Ann Lemne, utvecklingschef och projektledare för medicinska åldersbedömningar vid Rättsmedicinverket. Foto: JOHN HENZLERT/RÄTTSMEDICINALVERKET

17 av 20 åldersbedömningar av asylsökande stämmer inte. 

Det menar före detta rättsodontologen Håkan Mörnstad som tidigare gjort de hårt kritiserade bedömningarna. 

"Det finns ett systemfel, och detta kan inte vara tillfälligheter", skriver han i ett brev till Rättsmedicinalverket enligt Svenska Dagbladet.

I mars tidigare i år införde Rättsmedicinalverket medicinsk åldersbedömning i asylärenden. 

Dessförinnan hade bolaget Forodont ansvar för de kritiserade åldersbedömningarna av asylsökande. 

Trots att Rättsmedicinalverket, RMV, tog över uppgiften i våras har den före detta rättsodontologen Håkan Mörnstad – som driver Forodont – fortsatt göra åldersbedömningar. 

Antalet människor som vänt sig till honom för andrahandsutlåtande har ökat de senaste månaderna, skriver han i ett brev till RMV, enligt Svenska Dagbladet. 

 

LÄS MER: Larm: åldersbedömningarna vi gör har brister

17 av 20 åldersbedömningar felaktiga

I samma brev berättar Håkan Mörnstad om 20 fall som bolaget har bedömt. I samtliga fall har RMV bedömt personens knä som "fullvuxet". 

Håkan Mörnstad är av en helt annan åsikt.

"Vi har funnit enligt vår bedömning att så är fallet i endast tre fall. Det tycks finnas ett systemfel, och detta kan inte vara tillfälligheter", skriver han enligt Svenska Dagbladet.

Håkan Mörnstad skriver att han upptäckt en liknande trend för tandutveckling, men där är anfallet fall färre. 

"Vi ska träffa honom"

Håkan Mörnstad säger till Svenska Dagbladet att de använt sig av samma metod som RMV, men vill inte kommentera uppgifterna i brevet ytterligare.

Ann Lemne, utvecklingschef och projektledare för medicinska åldersbedömningar vid RMV, vill inte heller kommentera uppgifterna i brevet för Svenska Dagbladet.

– Vi ska träffa honom och han ska berätta vad han har sett. Vi har ett antal radiologer som gör dessa bedömningar och nu har vi ingen anledning till att tro att de ska vara felaktiga, säger Ann lemne till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.