Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmade om sexuella övergrepp – stängs av

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenske FN-medarbetaren Anders Kompass stängdes av efter att han lämnat över rapporten till franska myndigheter.
Foto: Un Photo/Violaine Martin
Fredsbevarande styrkor under en ceremoni i Bangui i höstas.
Foto: AP/TT

Barn, så unga som nio år, uppges att ha utnyttjats sexuellt av medlemmar i franska fredsbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken, enligt en intern FN-rapport.

Den svenske FN-medarbetaren Anders Kompass har nu stängts av från sitt jobb efter misstankar att han har läckt rapporten till franska åklagare, enligt den brittiska tidningen Guardians källor.

- FN måste ha nolltolerans mot sexuella övergrepp mot barn och verka för att misstankar om sådana övergrepp utreds, säger UD:s rättschef Anders Rönquist i ett uttalande.

Den svenske FN-medarbetaren Anders Kompass riskerar att avskedas sedan han uppges att ha läckt en hemligstämplad rapport till franska myndigheter om misstänkta sexuella övergrepp på hemlösa barn - begångna av medlemmar i franska fredsbevarande trupper.

- Vi har nåtts av nyheten att Anders Kompass den 17 april fick besked att han suspenderats från sin tjänst på Högkommissariens kontor i avvaktan på en utredning som ska göras av FN:s internrevisorer. Vi vet inte helt vad som läggs Kompass till last eller varför han suspenderats från sin tjänst utan får avvakta den utredning som nu görs, säger UD:s rättschef Anders Rönquist i ett uttalande.

Riskerar att avskedas

Sveriges FN-ambassadör har enligt Guardians källor, varnat FN-chefer för att tvinga bort Kompass, som uppges att riskera att avskedas efter 30 års humanitärt arbete.

Ambassadören har hotat gå ut offentligt om det skulle hända, skriver Guardian.

Expressen har sökt FN-ambassadören Olof Skoog genom UD:s presstjänst, som hänvisar till UD:s rättschef Anders Rönquists uttalande.

- Kompass är en internationell tjänsteman och FN ska hantera frågan självständigt. En sådan utredning måste självfallet göras på ett oberoende och förutsättningslöst sätt och i enlighet med FN:s regelverk, säger UD:s rättschef Anders Rönquist.

Den interna FN-rapporten "Sexuella övergrepp mot barn av internationella beväpnande trupper" är hemligstämplad, rapporterar Guardian och avslöjar att den innehåller uppgifter om att medlemmar i franska fredsbevarande trupper misstänkts för våldtäkter av hemlösa och svältande barn i Bangui, Centralafrikanska republikens huvudstad.

Larmade franska åklagare

Övergreppen har skett mellan december 2013 och juni 2014 enligt rapporten, rapporterar Guardian.

Under sommaren 2014 skickade Kompass rapporten till FN:s avdelning för mänskliga rättigheter i Genève. Men när inget hände larmade Kompass franska åklagare, uppger Guardian.

Franska myndigheter har därefter inlett en undersökning om de misstänkta övergreppen.

FN har istället anklagat Kompass för att bryta mot det interna regelverket genom att han slagit larm och läckt rapporten till franska myndigheter, enligt Guardians källor.

- Vad som är oroande är att uppgifter gör gällande att den suspendering Kompass nu är föremål för är kopplad till att han lämnat vidare information till berört land om misstänkta sexuella övergrepp mot barn i en internationell insats, säger UD:s rättschef i uttalandet och fortsätter:

- Anders Kompass har som tidigare chef för flera av FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Latinamerika och som chef för avdelningen för fältoperationer hos FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève, gjort mycket stora insatser i FN:s arbete för mänskliga rättigheter.

Expressen har sökt Anders Kompass och Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.