Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm om virus i mobiltelefon

Det fruktade mobilviruset kan nå Sverige i dag.
Nokia i Skandinavien gör nu allt för att stoppa masken "Cabir".
- Vi tar det här på största allvar och samarbetar med flera antivirusföretag, säger informationschef Anna Svensson.
I går skrev Expressen om ett nytt mobilvirus, Cabir, som kan drabba mobiltelefoner från Nokia och Sony Ericsson. Larmet har fått ansvariga på Nokia i Skandinavien att agera. - Vi har inte tillräckligt med information för att säga huruvida viruset finns i Sverige, vi undersöker det just nu, säger informationschefen Anna Svensson. Nu manar Nokia till försiktighet. Mobilviruset kan spridas via de modeller som har operativsystemet Symbian och så kallad blåtands-förbindelse. Enligt IT-experterna maskerar sig filen som en enkel säkerhetsuppdatering. - Vi uppmanar alla att inte acceptera filer som skickas från okända kontakter, säger Anna Svensson. Än har det inte kommit några rapporter om smittade mobiltelefoner. Men enligt IT-experter är det bara en tidsfråga innan mobilviruset - eller en variant på det - når Sverige. - Tyvärr får vi räkna med det. Nu när en grupp har tagit fram ett virus är det lätt att göra kopior på det, säger Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare på Symantec Sweden. Cabir är ofarlig enligt experterna. Men dess efterföljare kan fungera på samma sätt som skräppost till datorn.

Skickar sms hela tiden

- Det kan komma virus som ringer upp om och om igen eller som skickar sms nonstop, säger von Braun. Men Per Alk-sten, nordisk produktansvarschef på Sony Ericsson, är inte orolig. - Så vitt vi vet har det inte drabbat någon Sony Ericsson-konsument, säger han.

FAKTA/Telefonerna som kan angripas av viruset

  • De här modellerna har de egenskaper som gör att de kan angripas av viruset: Nokia N-Gage Nokia N-Gage QD Nokia 9500 (finns ännu ej i butik) Nokia 7650 Nokia 7610 Nokia 6600 Nokia 3660 Nokia 3650 Sony Ericsson P900
  • Mobiler som drabbats av viruset visar ordet "Caribe" när de slås på.
  • Cabir sprids via funktionen "Blåtand". Filen scannar av vilka andra blåtand-mobiler som finns i omgivningen. Sedan använder den sig av blåtands trådlösa förbindelse för att "hoppa" mellan mobilerna.
  • Virusfilen hamnar i inboxen och heter "caribe.sis". När användaren klickar på filen frågar telefonen om filen ska installeras. Den som klickar "ja" installerar filen och drabbas av masken - och sprider den vidare.

    ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.