Såriga och döda minkar visas upp på de smygfilmade bilderna. Foto: sveketmotminkarna.se
Såriga och döda minkar visas upp på de smygfilmade bilderna. Foto: sveketmotminkarna.se

Larm om vanvårdade minkar

Publicerad
Uppdaterad
Kannibalism, köttsår och bortslitna öron.
Det är några av de tecken på vanvård som organisationen Djurrättsalliansen säger sig ha hittat på svenska minkfarmer.
Nu vill de förbjuda farmerna.
- Det är dags att politikerna tar sitt ansvar, säger pressansvarige Johan Carlsson.

Organisationen Djurrättsalliansen har under ett års tid tagit sig in på 15 av Sveriges 75 minkfarmer för att dokumentera hur djuren lever. Medlemmarna har olovligen tagit sig över staketen och filmat med videokamera.
Gruppen har bland annat dokumenterat minkar som bitit ihjäl varandra och kadaver som får ligga kvar i burarna. På en majoritet av farmerna hittades sjuka och skadade djur, till exempel minkar med öppna sår.
– Vi har hittat mycket bitskador och kannibalism, men framför allt stereotypa beteenden som att minkarna springer fram och tillbaka i burarna eller försöker gräva sig ut. Det tyder på att djuren inte mår bra, säger Johan Carlsson, pressansvarig på Djurrättsalliansen.
Det var också mycket vanligt att djur hittades döda i burarna. Djurrättsalliansen har även dokumenterat minkar med ögoninfektioner, bortslitna öron och stora köttsår.

"Bryter mot djurskyddslagen"

Djurrättsalliansen hävdar att alla minkfarmerna bryter mot djurskyddslagens paragraf 4.
– Den säger att djuren ska skunna bete sig naturligt. Men det har de ingen möjlighet till på de här farmerna. Det är till viss del en omöjlighet eftersom minkar till stor del lever i vatten i vilt tillstånd.
Organisationen menar att minkfarmerna bör förbjudas.
– Det är dags att politikerna tar sitt ansvar. De har skjutit frågan åt sidan alldeles för länge.

"Det finns rötägg"

Jordbruksverkets djurskyddschef Björn Dahlén säger till TT att han inte har sett Djurrättsalliansens granskning.
– Men gör man en sådan här undersökning kan jag mycket väl tänka mig att man hittar saker som inte ser bra ut och de ansvariga måste givetvis förklara sig. Det finns alltid rötägg, säger han.
Enligt Dahlén hade pälsnäringen ett regeringsuppdrag att göra förbättringar för djuren och att dessa skulle vara genomförda 2010.
– Vi har inlett en diskussion med pälsnäringen och det är saker på gång. De har tagit fram ett första utkast till djuromsorgsprogram.
Dahlén säger att om inte skyddet för minkarna fungerar kan det bli fråga om en påtvingad utveckling eller till och med en avveckling för pälsnäringen.

Djurskyddslagen ses över

Jörgen Martinsson, vd för Sveriges Pälsuppfödares Riksförbund, tillbakavisar i SVT:s Rapport att minkar vanvårdas på det sätt som Djurrättsalliansen beskriver. Han framhåller att han själv ofta besöker de gårdar som är medlemmar i förbundet. Han avfärdar utredningen som propaganda.
– Detta är så klart ett sätt att misskreditera vår näring. Jag är helt övertygad om att de allra allra flesta som sysslar med minkuppfödning tar hand om sina djur, säger Martinsson, till SVT Rapport.
Enligt Magnus Kindbom, statssekreterare på jordbruksdepartementet ska djurskyddslagen ses över.
– Regeringen har tillsatt en stor utredning som ser över hela djurskyddslagen och den ska vara färdig till årsskiftet. Jordbruksverket har begärt in en handlingsplan från minknäringen om hur man arbetar med djurfrågor. Är den inte tillfredsställande måste man ställa hårdare krav och vidta åtgärder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag