Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm om tystnadskultur – polischefen: ”Förbannad”

Rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Författaren Lisa Bjurwald.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Anklagelser om sexuella trakasserier och en utbredd tystnadskultur har riktats mot polismyndigheten.

Författaren Lisa Bjurwald har lyft kritiken i en ny bok om polisens ”destruktiva” kåranda.

Nu svarar rikspolischef Anders Thornberg på anklagelserna:

– Jag blir bedrövad och förbannad när sådant här inträffar, säger han till TT. 

Flera anklagelser har riktats mot polismyndigheten efter den medlemsundersökning som Polisförbundet presenterade i november 2020. Larm om missförhållanden har därefter tagits upp mot polisen i TV4:s Kalla fakta och nu i en ny bok, rapporterar TT. 

Boken ”Gärningsmannen är polis”, skriven av författaren Lisa Bjurwald, kommer att släppas i dagarna. I boken tar hon upp den kultur som råder inom polisen, där anställda uppmanas att hålla tyst och inte utmana den rådande hierarkin.

– Det här är kårandan i sitt destruktiva esse, säger Lisa Bjurwald till TT.

Även ex-polisen Kerstin Dejemyr menar att sexuella trakasserier är en vardag inom polisen och har tidigare riktat skarp kritik mot myndigheten.

Thornberg: ”Ett enda fall är för mycket”

Nu har rikspolischefen svarat på kritiken i en intervju med nyhetsbyrån.

– Ett enda fall är för mycket, men att det är vardag är inte den uppfattningen jag får. Men det kan hända att det finns mörkertal, att det inte berättas, säger Anders Thornberg till TT och fortsätter:

– Det är viktigt att vi skapar en kultur inom polisen som gör att man vågar berätta om man blir kränkt.

TT frågar polischefen hur de ska komma till rätta med problemet:

– Genom att jobba med dem hela tiden... Vi har gjort en genomlyssning av kulturen. Vi har särskilda specialister på vår HR-avdelning som är experter på likabehandling, genusvetenskap och normkritik, säger Anders Thornberg. 

Bakgrunden: Kritiken mot polisen

I november 2020 presenterade Polisförbundet en medlemsundersökning där tolv procent uppgav att det under de senaste tolv månaderna förekommit sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Var fjärde medlem ansåg också att det inte går att framföra kritiska uppfattningar offentligt på sin avdelning/enhet utan att det får negativa konsekvenser.


Den 9 februari sände Kalla fakta ett reportage om hur polisanställda behandlats illa av kolleger och chefer sedan de larmat om sexism och sexuella trakasserier på arbetsplatsen.


Den 8 mars släpps boken ”Gärningsmannen är polis” av journalisten Lisa Bjurwald (som också gjort Kalla faktas reportage) och ex-polisen Kerstin Dejemyr, som visar på stora problem inom myndigheten med sexuella kränkningar och trakasserier, tystnads- och repressaliekultur.


(TT)

Se mer: Malin larmade kommunen – män ville köpa henne

Malin larmade kommunen – män ville köpa henne

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.