Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre döda efter kraftig explosion

Nio personer är svårt skadade i explosionen.
Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN
Folk evakueras från byggnaden.
Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
140 brandmän är på plats.
Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
En stor explosion har inträffat.
Foto: Matthieu Croissandeau/Twitter
Byggnaden såg ut så här före explosion, som uppges ha orsakats av en gasläcka.
Foto: Google maps
Flera franska medier uppger att lokalerna tillhör ett bageri som vanligtvis är stängt på lördagar.
Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

En kraftig explosion har inträffat i Paris under lördagsförmiddagen.

Minst två personer – som båda arbetade som brandmän – omkom och nära 50 personer skadades. Även en spansk turist avled. 

– De arbetar hårt för att evakuera platsen. Polisen uppmanar folk att hålla sig borta, säger Expressens Magnus Falkehed som befinner sig på platsen.

Det var vid 9-tiden på lördagsmorgonen som en stor explosion inträffade på bottenvåningen av en byggnad på Rue de Trévise i Paris nionde arrondissement. Flera franska medier uppger att lokalerna tillhör ett bageri som vanligtvis är stängt på lördagar.

Expressens reporter Magnus Falkehed är på plats i Paris och rapporterar att evakueringen pågår för fullt i flera byggnader i området.

– En man som bor intill olycksplatsen bekräftar att han sett ett tiotal allvarligt skadade föras bort av brandkår och räddningspersonal. Han var väldigt omskakad och tagen och pratar om splitterskador, säger han.

Två brandmän omkom i samband med olyckan samt en spansk turist, enligt Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner. Enligt de första uppgifterna dog fyra personer i olyckan, men den siffran skrevs sedan ned rapporterar Le Figaro. Tio personer är allvarligt skadade och ytterligare 37 personer har fått lindriga skador.

Bilder från platsen som publicerats i franska medier visar omfattande skador på närliggande byggnader och fasader. Flera boende berättar för BFMTV att fönstren till deras lägenheter krossades i samband med explosionen.

https://twitter.com/prefpolice/status/1084003108353642496

I ett inlägg på Parispolisens officiella Twitter-konto uppmanar man folk att undvika området och lämna platsen.

Orsaken till explosionen är ännu inte fastställd, men en sannolik teori är att den orsakades av en gasläcka, rapporterar bland andra Le Parisien och Le Figaro.

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

200 brandmän på plats

Ett stort räddningsuppbåd – bestående av polis, brandmän och ambulanspersonal – befinner sig på platsen.

Bilder som sänts av franska BFMTV visar hur blåljuspersonal leder skadade personer bort från platsen. Samtidigt har en kraftig brand uppstått i lokalerna i samband med explosionen. Fler än 200 brandmän finns på plats och deltar i arbetet.

28-åriga Caroline Bladh från Stockholm är på semester i Paris med sin mamma Anna-Lena – och var på hotellrummet bara 100 meter från platsen när explosionen inträffade.

– Det var väldigt kraftigt, det kändes som att hotellet rörde sig, säger hon till Expressen.

Caroline Bladh och mamman Anna-Lena var i närheten när explosionen inträffade.
Foto: Privat

När de närmade sig platsen såg Caroline lågorna som vällde ut från fasaden. Hon beskriver stämningen som otrygg, laddad.

– Man såg att det var allvarligt eftersom det kom så mycket eld. Det stod poliser och skickade bort folk som kom för nära. Vi hörde skrik, det var hemskt.

Larmet om explosionen kom vid 9-tiden på lördagsmorgonen.
Foto: REUTERS / TT NYHETSBYRÅN

Inrikesministerns ord explosionen

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner och premiärminister Édouard Philippe befinner sig på platsen för att visa sitt stöd, skriver inrikesministern på Twitter:

”Mina tankar är framför allt med de sårade och deras anhöriga”.

Den franska journalisten Matthieu Croissandeau, redaktionschef på tidningen Maison Moderne, har publicerat en bild på Twitter som påstås vara från platsen. Bilden är ännu obekräftad.

https://twitter.com/croissandeau/status/1084001876968906752?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1084001876968906752&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.lefigaro.fr%2Fflash-actu%2F2019%2F01%2F12%2F97001-20190112FILWWW00032-forte-explosion-dans-le-9e-arrondissement-de-paris.php
Expressens Magnus Falkehed är på plats.
Foto: Expressen TV

Flera kvarter har spärrats av och en frän lukt sprids i luften, förklarar Expressens Magnus Falkehed. Rökutvecklingen är tät och helikoptrar cirkulerar över platsen.

– Det var ett väldigt stort bageri som tog upp en stor del av byggnaden, explosionen var kraftig. Brandkåren evakuerar lägenhet efter lägenhet för att säkra området, säger han.

Vid gatan, som i vanliga fall är en lugn del av Paris innerstad, fortskrider räddningsarbetet. Händelsen toppar de franska nyheterna och många nyfikna kommer till platsen, berättar Magnus Falkehed. 

Bilar i närheten har skadats

Stämningen vid platsen är spänd.

– De är vana vid det här arbetet i Paris. Det finns fortfarande ett stadigt terrorhot över staden men det här är inte en av de platserna som är direkt symbolladdade.

Explosionen inträffade på Rue de Trévise i Paris nionde arrondissement.
Foto: Explosionen inträffade på Rue de Trévise i Paris nionde arrondissement.

Bilar i närheten har skadats och en användare på Twitter, som skriver att han bor i närheten, säger att hans fönster skakade på grund av kraften från smällen, skriver Mirror.

Polis varnar folk och uppmanar alla att undvika området och närliggande gator för att underlätta framfart för utryckningsfordon.

Den oberoende aktivistgruppen ”WeAreChange”, som grundades av Luke Rudkowski, har sänt live från platsen sedan explosionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.