Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm om skottlossning – trots vapenvilan i Syrien

Bilder från utanför Ras al-Ayn 17 oktober.
Foto: AHMED MARDNLI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s vicepresident Mike Pence och Turkiets president Erdogan.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Turkiet anklagas för att ha bombat ett sjukhus i Ras al-Ayn i norra Syrien.

Samtidigt rapporterar Expressens korrespondent om fortsatt skottlossning i staden – trots vapenvilan som förhandlades fram mellan USA och Turkiet på torsdagen.

Det bekräftas även av Yusuf Hamoud, militär talesperson för väpnade syriska oppositionen:

– Vi har blivit utsatta för raketbeskjutning för en stund sedan.

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan menar att vapenvilan trädde i kraft först vid 14.00 på fredagen.

”Han vill väldigt gärna att eldupphöret, eller pausen, ska fungera”, twittrar USA:s president, Donald Trump.

Den pro-kurdiska nyhetssajten ANF News anklagar Turkiet för att attackera civila genom bombanfall mot sjukhuset i staden Serêkaniyê. Sajten skriver även att det finns bevis för att kemiska vapen har använts.

Enligt en kvinnlig sjukhusanställd är kvinnor och barn måltavlor. Sjukhuspersonalen kommer arbeta till slutet, säger hon enligt ANF News. Även ambulanser ska ha angripits.

Enligt kurdledda SDF och regimvänliga medier i Damaskus är det sjukhuset i byn Oum El-Kheir utanför Ras al-Ayn som träffades av turkisk flygattack, rapporterar Kassem Hamadé.

Vid 17-tiden, lokal tid, bekräftas det även av Yusuf Hamoud, militär talesperson för den väpnade syriska oppositionen, som är på plats vid Ras al-Ayn:

– Vi har blivit utsatta för raketbeskjutning för en stund sedan, säger han.

Tidigare under dagen hade en talesman för den syriska oppositionen förnekat angrepp mot civila kurder.

– Det råder inga strider i Ras al-Ayn och vi har inte bombat sjukhus eller skolor. Vi har hela tiden följt principen ”krig med mjuka metoder”. Hade vi bombat hur vi ville hade vi kunnat inta Ras al-Ayn på kort tid, sa talesmannen då till Expressens korrespondent Kassem Hamadé.

Varför sker Turkiets offensiv nu?

• I Turkiet befinner sig i dag många syriska flyktingar. Enligt Turkiet själva vill man genom att nu gå in i norra Syrien skapa en säkerhetszon där man kan placera flyktingar.


• Turkiet vill inte heller se ett kurdiskt självstyre längs sina gränser. Kurdiska styrkor i Syrien är en del av PKK, en grupp som terrorstämplats av bland annat EU. PKK har stridit mot Turkiet i decennier.


• Att Turkiet skulle inleda att en offensiv var väntat, men att den inleddes just på onsdagen förra veckan beror på att Donald Trump söndagen 6 oktober tog ett beslut som överraskade många.


• Han drog då tillbaka USA:s soldater i området vilket många tolkade som grönt ljus för Turkiet att gå in i området.

Vapenvila – men stridigheterna fortsätter

Nio dagar efter att Turkiet inledde offensiven i norra Syrien gick Erdogans regering på torsdagskvällen med på vapenvila. De kurdledda grupperna har nu fem dagar på sig att lämna säkerhetszonen vid gränsen mellan Turkiet och Syrien. Om detta uppnås blir vapenvilan permanent, uppgav USA:s vicepresident Mike Pence och företrädare för den turkiska regeringen på torsdagen.

Samtidigt hävdes USA:s sanktioner mot Turkiet.

Beskedet kom efter att Mike Pence och utrikesministern Mike Pompeo besökte den turkiska huvudstaden Ankara på torsdagen för att sätta stopp för Turkiets offensiv.

Ledaren för kurdledda SDF, Mazlum Abdi, har meddelat att man ämnar respektera vapenvilan, rapporterar AFP.

Den amerikanska presidenten Donald Trump uttryckte glädje och sa att det var en ”fantastisk dag” för Turkiet och kurderna.

Trump och Erdogan i samtal

På fredagen har Donald Trump samtalat med Recep Tayyip Erdogan. Efter det twittrade den amerikanske presidenten:

Pratade just med president Erdogan. Han berättade att det förekommit mindre prickskytte och granateld som snabbt eliminerades. Han vill väldigt gärna att eldupphöret, eller pausen, ska fungera. Likaså vill kurderna det, och att det ultimata lösningen ska hända”, skrev Donald Trump.

Den amerikanske presidenten uppgav också att han fått kännedom om europeiska länder som nu är villiga att ta emot IS-krigare, som då ska ställas inför rätta i hemlandet.

Jag har just fått höra att några europeiska länder är villiga för första gången att omhänderta IS-krigare som kom från deras länder. Det här är bra nyheter, men det skulle ha gjort efter att vi fångade dem. Det är i alla fall stora framsteg som görs!”, skriver Donald Trump.

Så ser konfliktens allianser ut

• Turkiet stöder den syriska väpnade oppositionen som motsätter sig den syriska regeringen med president Bashar al-Assad i spetsen.


• Efter att USA lämnat regionen har kurderna allierat sig med de syriska regeringsstyrkorna – som stöds av Ryssland.

Fortsatt skottlossning i Ras al-Ayn

Men vid lunchtid på fredagen rapporterar Expressens korrespondent Kassem Hamadé att han hör skottlossning och en explosion följd av rökpelare i den östra delen av Ras al-Ayn. Tidigare på morgonen rapporterade även journalister från Reuters och AFP om skottlossning i staden – trots vapenvilan som USA och Turkiet kom överens om på torsdagskvällen svensk tid.

Redan på fredagsmorgonen kommenterade Expressens korrespondent Kassem Hamadé uppgifterna om skottlossningen:

– Det är oklart vad som är orsaken till skottlossningen – om det är fortsatta strider eller om det är kurdledda SDF eller den syriska väpnade oppositionen som håller på att genomsöka sina områden. Det kan vara så. 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger till turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency AR att vapenvilan trädde i kraft först 14.00 lokal tid.

Så kan du hjälpa de drabbade i Syrien

Rädda barnen:
Finns på plats med personal i tre olika flyktingläger. Där hjälper de barn med tak över huvudet, mat och övrig akuthjälp. Organisationen förbereder sig också för att öka sina insatser i området.

Swisha valfri summa till 900 6008 och märk gåvan FRAMTID. Alternativt överför valfri summa på Bankgiro 092-0033 eller Plusgiro: 90 2003-3.


UNICEF:
På plats inne i Syrien för att ge barn skydd och stöd. Arbetar långsiktigt och brett med barns problem och rättigheter på olika nivåer i samhället.

Swisha valfri summa till 902 00 17 eller överför valfri summa på Bankgiro 902-0017 eller Plusgiro 90 20 01-7.


UNHCR:
Arbetar på plats där de bland annat delar ut nödhjälp i form av mat och vatten, varma filtar och kläder, samt ger barn på flykt möjlighet att gå i skola.

Swisha valfri summa till 90 01 645. Alternativt överför valfri summa på bankgiro 90 0-16 45, eller plusgiro 90 01 64-5.


Läkare utan gränser:
Läkare utan gränser hjälper pressade sjukhusen med begränsade resurser. Enligt organisationen har man team på plats i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Mallikeyeh (Derek), Tal Tamer, Tal Kosher, Al Hol och Raqqa.

Swisha valfri summa till 900 60 32 eller överför valfri summa på Bankgiro: 900-6032 eller Plusgiro: 900603-2.


Röda korset:
Organisationen är icke-vinstdrivande och är på plats och ger stöd i form av mat, vatten och vård. De erbjuder också psykosocialt stöd och hjälper splittrade familjer att återförenas.

Swisha valfritt belopp till 900 80 95.


Svenska kyrkan:
Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen som är en av världens största biståndsallianser. De arbetar långsiktigt med utvecklingssamarbete och ger mest stöd där behoven är som störst.

Swisha valfri summa till 900 12 23 eller överför valfri summa till Bankgiro: 900 1223 eller Plusgiro: 90 01 22-3.

Expressens korrespondent Magda Gad rapporterar löpande från frontlinjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.