Människor samlas utanför Freeman High School efter skjutningen. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor samlas utanför Freeman High School efter skjutningen. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

En död och tre skadade efter skottlossning på skola i USA

Publicerad

Polisen har fått larm om att skott kan ha avlossats på Freeman High School söder om Spokane, i den amerikanska delstaten Washington. 

En person har dött och minst tre ska ha skadats, rapporterar AP.

Larmet inkom till lokala myndigheter på onsdagsmorgonen lokal tid. Skolan ligger i den lilla staden Rockford utanför Spokane i delstaten Washington i USA.

En elev har dött och minst tre har skadats, rapporterar nyhetsbyrån AP. De skadade, som alla är studenter, har först till sjukhus. De ska inte ha livshotande skador enligt Independent. Det är okänt om dödsoffret var elev eller tillhörde skolpersonalen.

"Hotet är oskadliggjort", skriver nyhetsbyrån och hänvisar till Brian Schaeffer vid den lokala räddningstjänsten. Enligt rapporter ska gärningspersonen ha gripits.

En elev säger till AP att gärningsmannen var en klasskamrat på skolan. 

https://twitter.com/AP/status/908039258107248640

Polisen har förhört över 300 personer

Skoldistriktet Spokane, som tidigare meddelat att alla skolor i distriktet hade stängt under händelsen, har nu öppnat skolorna igen. Det är i nuläget okänt vem som öppnat eld inne på skolan.

Minst fem ambulanser och en helikopter kallades till skolan.

Polisen har enligt CBS News förhört över 300 personer efter skottlossningen och uttryckte sina sympatier för alla inblandade på Twitter.

https://twitter.com/PullmanPolice/status/908029125276844032

Cheryl Mosers son går på skolan och ringde henne efter att ha hört skottlossningen.

– Min son ringde mig och sade ”mamma, det skjuts här”. Han lät så rädd. Jag har aldrig någonsin hört honom på det viset förut. Man tror aldrig att något sånt här ska kunna hända på en liten skola, säger Cheryl Moser.

Washingtons guvernör Jay Inslee uttryckte sitt deltagande på Twitter:

”Skjutningen i morse på Freeman High School är förkrossande. Alla i Washington tänker på offren och deras familjer”, skriver Inslee.

https://twitter.com/GovInslee/status/908043519163432961

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag