Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Tidigare gängledare skjuten

Polisen: ”Vi fick larm om höga smällar”.
En person har avlidit efter en skottlossning i Linköping.
Polisen på plats med sökhund i Linköping.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETYSBYRÅN
Polisens avspärrning under fredagseftermiddagen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETYSBYRÅN

Den man i 35-årsåldern som under fredagsmorgonen sköts ihjäl var tidigare ledare för kriminella mc-gänget Bandidos undergruppering X-team, enligt uppgifter till Expressen. 

 Han ska ha försökt lämna gänglivet bakom sig och ha försökt köpa sig ur den undra världen genom en halv miljon kronor, enligt uppgifter till Corren.

– Rent generellt är det ofta narkotikauppgörelser eller skulder som är startskottet på de här konflikterna, säger lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström till Corren. 

Det var vid 6.30-tiden på fredagsmorgonen som polisen larmades om en skottlossning i Ekholmen i Linköping. På platsen hittades en avliden man. 

Mannen är i 35-årsåldern och har tidigare haft en ledarroll i kriminella mc-gänget Bandidos X-Team, enligt uppgifter till Expressen. 

– Han är skjuten i både bröst och hals och avliden på plats, uppger lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström till SVT

Mannen bar arbetskläder och var på väg till jobbet när han mördades. Han var även skjuten i huvudet, enligt Expressens uppgifter, och det bedömdes inte vara lönt att utföra hjärt- och lungräddning på honom. Mannen låg död bredvid sin bil och vid sidan om honom låg ett par hörselkåpor, enligt Expressens uppgifter. 

En förundersökning gällande mord har inletts, men det finns ingen misstänkt.

– Det vi söker är en eller flera personer som har lämnat brottsplatsen i en mörk kombi, säger Ann-Christine Rehnström till SVT.

”Pågående gängkonflikt”

I fjol sköts fem personer ihjäl i Linköping efter vad som polisen beskrivit som eskalerande gängkonflikter, vilket Expressen rapporterat om.

Den mördade mannen ska ha försökt köpa ut sig ur gänglivet med en halv miljon kronor, enligt uppgifter till Corren.

De senaste åren hade mannen vanliga jobb och har även arbetat för att förebygga kriminalitet, skriver tidningen.

Polisen Ann-Christine Rehnström uppger för Corren att det pågår konflikter mellan olika grupperingar men också inom samma gäng i Linköping.

– Vi har en pågående gängkonflikt i Linköping. Den är inte löst än och kommer fortsätta pågå ett tag till, säger hon till Corren.

Boende hörde smällar

Polisen har spärrat av den misstänkta brottsplatsen och ska utföra en kriminalteknisk undersökning. Polisen uppmanar allmänheten att ta kontakt om de har information om brottet.

– Vi vill gärna få en mycket mer klar bild av händelsen. Låt polisen avgöra vad som är viktigt eller inte när ni tar kontakt, säger presstalesperson Dennis Johansson Strömberg. 

Sofie Friman, 37, har bott i området där mordet inträffade i två och ett halvt år. Hon hörde skotten imorse. 

– Jag trodde det var fyrverkerier först. 

När hon senare gick ut för att åka till jobbet såg hon polisbilar och avspärrningar.

– Jag såg ju alla polisbilar och avspärrningarna och att det låg nånting under ett vitt skynke. Då insåg man ju vad det är som hänt.

Händelsen kom särskilt nära då det skedde i bostadsområdet. 

– Det kom ju nära på något sätt. Man tänker inte att det ska hända nära en själv även om man hört att det händer. Man är lite på sin vakt nu om man kommer hem senare. 

En annan boende i området berättar att många har sökt sig till avspärrningarna för att ta reda på som hänt under fredagsmorgonen. 

– Det var väldigt mycket oroligt folk som gick omkring där. 

Polis om dödsoffret: ”Känd av polis sedan tidigare”

Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef: ”Sköts i både bröstkorg och hals”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.