Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man skjuten till döds i Kristianstad

Följ senaste nytt i Expressens livesändning
En man i 20-årsåldern har skjutits till döds i Kristianstad.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

En man i 20-årsåldern har dött efter en skjutning i Kristianstad under torsdagskvällen. 

– Den här mannen är känd av polisen sedan tidigare och har kopplingar till kriminella nätverk, säger Fredrik Liljeros, chef för polisens utredningsenhet.

Polisen utreder mord. 

Under torsdagskvällen larmades polisen i Kristianstad om en skottlossning i området Gamlegården i stadens norra delar. När polis och ambulans kom till platsen strax efter klockan 23 hittade de en skottskadad man. Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Under natten till fredag bekräftar polisen att mannen som är i 20-årsåldern har avlidit till följd av skadorna.

– Vi vet vem han är och hans anhöriga är underrättade. Vi kan tyvärr inte säga mer än så. Vi har ingen misstänkt eller något signalement i nuläget, säger Mikael Lind.

En lång konflikt har under flera år pågått mellan två kriminella grupperingar från två olika områden i Kristianstad. Den nu mördade mannen kopplas av polisen till den miljön. 

På fredagsmorgonen uppger polisen att man hittat tomhylsor på den misstänkta brottsplatsen. 

Polisen om mordet: Kopplingar till kriminella nätverk

Efter dödsskjutningen har polisen inlett en förundersökning om mord, berättar utredningschef Fredrik Liljeros på polisen i Skåne under en pressträff på fredagen. 

– Den här mannen är känd av polisen sedan tidigare och har kopplingar till kriminella nätverk och det är tydligt att han bragts om livet, säger Fredrik Liljeros, utredningschef på polisen i Skåne.

– Vi vet inte om det har kopplingar till tidigare konflikter, säger han.  

Förra helgen skedde ytterligare en skottlossning på Gamlegården i Kristianstad där en person skadades. Polisen har inga uppgifter om huruvida händelserna har en koppling.

– Det finns ingenting nytt att säga om den skjutningen. Så här långt i utredningen har vi inga uppgifter om de skulle hänga samman, säger Fredrik Liljeros. 

Utredningschefen säger att han inte skulle bedöma situationen i Kristianstad som ett ”gängkrig”.

– Att det skulle vara en konflikt mellan två fasta grupperingar går inte att säga, utan det varierar över tid beroende på lojaliteter inom de här gängen och liknande, säger han. 

Ingen är i nuläget misstänkt för mordet. Polisen kommer att gå igenom övervakningsfilmer från området där skottlossningen ägde rum, meddelar de under pressträffen. 

48 dödats i år

Efter dödsskjutningen i Kristianstad har 48 människor skjutits ihjäl i Sverige under 2022. Det innebär att Sverige redan nu i september har nått en ny högstanivå vad gäller antalet dödsskjutningar. 

Det högsta antalet tidigare var från 2020 då totalt 47 personer dödades, året därefter var antalet dödade 45.

Även när det gäller antalet skottlossningar i stort syns än så länge en ökande trend under 2022. Antalet låg den 1 september i år på 273, att jämföra med 344 under hela 2021 och 379 under hela 2020, skriver TT.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.