Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ung man död efter skjutning i Eskilstuna

Stor polisinsats – Flera smällar har hörts
En stor polisinsats drogs i gång på platsen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
En person har förts till sjukhus efter skottlossningen.
Foto: Erik Visshed / P4 Sörmland

En man i 20-årsåldern har skjutits till döds utanför Rekarnegymnasiet i Eskilstuna – och skolan håller nu på att tömmas på elever. 

Mannen var elev på skolan. 

– Det är naturligtvis alldeles förskräckligt sorgligt, säger Ingrid Sköldmo, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna. 

Polisen fick larmet klockan 15.27 på skärtorsdagen. En man i 20-årsåldern hade blivit skjuten på Rekarnegymnasiets parkering och gymnasieskolans tömdes efter mordet på elever. 

Den mördade mannen var elev på skolan och hade kopplingar till kriminella nätverk, enligt polisen. 

– Det är en elev på en gymnasieskola i Eskilstuna som är död. Vi har suttit i krismöten under kvällen och ska ha ett nytt möte klockan 21 vilket stöd vi kan ge, säger Ingrid Sköldmo. 

– Det är naturligtvis alldeles förskräckligt sorgligt för de som finns runt eleven som är skjuten men det är klart att vi också måste fundera på det stöd som vi ska ge till de ungdomar som nu är väldigt ledsna och förtvivlade i stan, på den här skolan och andra skolor. Ungdomarna är lediga och har påsklov nästa vecka men vi måste ändå se över hur vi kan möta upp behoven. 

En förskola i närheten stängde omedelbart efter larmet in barnen och de kunde senare hämtas av sina vårdnadshavare. 

Den skjutne eleven fördes till sjukhus och strax efter klockan 17 meddelade polisen att mannens liv inte har kunnat räddas. Hans anhöriga har underrättats.

Polisen spärrade av ett område på platsen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klockan 18 så finns ännu ingen frihetsberövad som misstänkt, enligt polisens presstalesperson. 

– Vi pratar med vittnen och det tar sin tid eftersom de är så många. Vi jobbar med att sammanställa uppgifterna och då kommer säkert konstaplarna på plats att få en tydligare bild av vad som har inträffat, säger Johnny Gustavsson, Sörmlandspolisens presstalesperson vid 18-tiden. 

Polisen har startat en förundersökning om misstänkt mord och har skickat upp en helikopter över staden. 

Kommunen har aktiverat sin Posom-grupp (psykiskt och socialt omhändertagande) med anledning av mordet och Eskilstuna-Kurirens reporter på plats uppger att det råder panik och att folk gråter vid platsen. 

– Nu fokuserar vi på att ta hand om eleverna, säger en lärare till Eskilstuna-Kuriren

Polisen: ”En skottskadad person är förd till sjukhus”

– Vi har konstaterat att vi har en skottskadad person som är förd till sjukhus i ambulans, säger Johnny Gustavsson strax innan klockan 16 på skärtorsdagen. 

Det rapporterades om flera höga smällar vid Krongatan i utkanten av stadsdelen Nyfors. 

”Vi finns nu på platsen för att undersöka vad som hänt och har börjat upprätta avspärrningar. Vi kontrollerar också vilka personer som finns på platsen för att skaffa information”, skrev polisen på sin hemsida. 

Vittnesuppgifter: ”En person låg ner på marken”

Det var ett stort polispådrag utanför gymnasieskolan efter skjutningen. 

– Det kom mängder av polisbilar och en person låg ner på marken. Det var flera ambulanser och en av lämnade med påslagna sirener, sedan anlände regionala insatsstyrkan till platsen, uppger ett vittne som körde förbi i samband med händelsen. 

Polisen hade stora resurser på plats med bland annat hundpatruller. 

Brottsstatistik 2022 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.