Bilder visar hur den misstänkta skytten, en tidigare student, grips av polis.Bilder visar hur den misstänkta skytten, en tidigare student, grips av polis.
Bilder visar hur den misstänkta skytten, en tidigare student, grips av polis.
Studenter evakueras från Marjory Stoneman Douglas High School efter att en skytt öppnat eld på skolan. Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅNStudenter evakueras från Marjory Stoneman Douglas High School efter att en skytt öppnat eld på skolan. Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Studenter evakueras från Marjory Stoneman Douglas High School efter att en skytt öppnat eld på skolan. Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Gator spärrades av i samband med skolskjutningen i Florida på onsdagen. Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅNGator spärrades av i samband med skolskjutningen i Florida på onsdagen. Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
Gator spärrades av i samband med skolskjutningen i Florida på onsdagen. Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt polisen lyckades skytten smälta in bland eleverna på skolan. Foto: CNNEnligt polisen lyckades skytten smälta in bland eleverna på skolan. Foto: CNN
Enligt polisen lyckades skytten smälta in bland eleverna på skolan. Foto: CNN
Foto: JOHN MCCALL / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHN MCCALL / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHN MCCALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Många döda i skolskjutning i Parkland, Florida

Publicerad

Skytten i Florida satte i gång skolans brandlarm – och skapade kaos innan han började skjuta mot elever och lärare.

Minst 17 personer har dödats och upp till 50 kan ha skadats.

En 19-årig man, Nikolas Cruz, har gripits.

Panik utbröt på onsdagseftermiddagen, lokal tid, då polisen larmades till en skolskjutning på gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida.

Den misstänkte skytten uppges ha satt i gång brandlarmet på skolan – och sedan hördes skottlossning. Flera elever på gymnasieskolan tvingades fly ut på gatan medan de som var kvar barrikaderade sig inne i klassrummen.

Flera trodde först att det rörde sig om en brandövning.

Men sedan började skotten vina.

Den misstänkte ska ha lyckats smälta in bland de flyende eleverna, och kunde på så sätt lämna brottsplatsen efter sitt dåd. 

 

Enligt den lokale sheriffen är den gripne mannen en tidigare elev på skolan. Han heter Nikolas Cruz och är 19 år.

 

LÄS MER: Elevernas bilder inifrån skolan 

 

Samtidigt satt mängder av rädda elever fast inne på skolan, som har cirka 3 000 elever. En person som blev kvar inne i ett klassrum twittrade sin skräck där inifrån.

"Fortfarande inlåst", skrev eleven intill en bild från golvet i ett klassrum.

https://twitter.com/CBSNews/status/963874778003267586

En pappa som har pratat med CBS News säger att hans dotter flydde in på en toalett med sina vänner. Hon ska ha hört hur fönster exploderade.

Alla elever kunde senare evakueras från skolan.

Flera dödade i Florida

Rörliga bilder visade hur ett antal elever – på rad – lämnade skolan tillsammans. Några av dem höll sig fast i varandra, andra höll sina händer ovanför huvudet.

Minst 17 personer har dött, enligt den lokala sheriffen Scott Israel. Flera personer har skadats, oklart hur många, men lokala medier har uppgett att det kan finnas upp till 50 offer.

Flera vårdas på sjukhus och för i alla fall fem av dem är tillståndet kritiskt, enligt NBC 6.

– De flesta av offren har fått skottskador, säger vårddirektören Benny Menendez.

 

LÄS MER: Falkehed: Polisen vet att de inte kan jobba som förr 

 

12 personer dog inne i skolbyggnaden, ett offer dog på gatan, två utanför skolan och två på sjukhuset.

https://twitter.com/browardsheriff/status/963917765521428481

– Det är katastrofalt. Det finns verkligen inga ord, säger sheriffen Scott Israel.

Folk uppmanas att hålla sig undan

Skottlossningen skapade ett stort pådrag på platsen, och FBI-agenter uppgavs vara på väg.

Polisen inledde efter skottlossningen en intensiv jakt efter den misstänkte gärningsmannen, och kunde efter en stund gripa honom – en ung man i vinröd tröja – någon kilometer från skolan.

Enligt sheriffen är han en före detta student. Han heter Nikolas Cruz och är 19 år.

Den misstänkte använde ett AR-15-gevär och bar en gasmask när han gick till attack, enligt Floridas senator Bill Nelson.

Några timmar efter dådet kunde internationella medier, däribland Daily Mail och New York Daily News, publicera bilder på Cruz.

https://twitter.com/nbc6/status/963881864028131328

 

Donald Trump om skjutningen

En reporter för WSVN skriver att Parkland, där skjutningen har inträffat, så sent som på tisdagen rankades som den säkraste staden i hela Florida.

USA följde spänt utvecklingen i samband med skjutningen. Bland dem fanns guvernören i Florida, Rick Scott.

– Mina tankar och böner är med eleverna, deras familjer och hela samhället, säger han till NBC – och berättar att han har varit i kontakt med presidenten.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/963878055969198080

Presidenten själv skriver på Twitter:

"Mina böner och kondoleanser till familjerna och offren efter den fruktansvärda Florida-skjutningen. Inget barn, ingen lärare eller någon annan ska någonsin känna sig otrygg i en amerikansk skola".

Även senator Bill Nelson skriver på Twitter hur han ber för alla drabbade.

https://twitter.com/SenBillNelson/status/963875849601736706

Skolan kommer att hållas stängd resten av veckan.

 

Fyra av USA:s mest uppmärksammade skolskjutningar:

1. Columbine High School

Datum: 20 april 1999

Antal döda: 15

Eric Harris, 18, och Dylan Klebold, 17, var var två sistaårselever på skolan. De placerade bomber i skolan, men när de inte detonerade så gick de i stället själva in i skolan och började skjuta mot lärare och elever. Därefter begick båda självmord. Händelsen uppmärksammades stort i medier och ledde till en debatt om den amerikanska vapenpolitiken.

 

2. Virginia Tech

Datum: 16 april 2007

Antal döda: 33

Seung-Hui Cho, 23, gick sista året på skolan. Tidigt under morgonen den 16 april sköt han ihjäl två elever, varefter han lämnade platsen och gick hem igen. Två timmar senare återvände han till skolan, och gick då in ett klassrum där han sköt ihjäl ytterligare 30 personer.

När polisen till slut lyckades ta sig till platsen sköt Cho sig själv.

 

3. Umpqua Community College 

Datum: 1 oktober 2015

Antal döda: 10 

Chris Harper-Mercer, 26, var en student på Umpqua Community College i Oregon på USA:s västkust. 

Han sköt ihjäl en assisterande professor och åtta studenter i ett klassrum. Ytterligare åtta personer skadades. När polisen kom till platsen utbröt en skottlossning och  Harper-Mercer skadades. Då tog han sitt liv genom att skjuta sig själv i huvudet.

 

4. Sandy Hook Elementary School 

Datum: 14 december 2012 

Antal döda: 28

Adam Lanza, 20, sköt ihjäl 20 barn mellan sex och sju år gamla och sex anställda på grundskolan Sandy Hook i  Newtown, Connecticut. 

Händelsen är den dödligaste skolskjutningen i USA:s historia. 

Innan massakerna ägde rum hade Adam Lanza mördat sin mamma. Skytten tog sitt liv efter att polis hade kommit till platsen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag