Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittiska flottan: Ryska stridsskepp i Nordsjön

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: BAI XUEQI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Ryskt stridsskepp i svarta havet i januari i år.
Foto: Alexei Druzhinin / AP

Storbritanniens flotta uppger att sju ryska stridsskepp har ”visat ovanligt hög aktivitet” i Nordsjön. 

Den brittiska flottan meddelar på torsdagen att nio av deras skepp har övervakat sju ryska stridsskepp. Det efter att fartygen har befunnit sig nära brittiska kusten. 

”Flottan har slutfört en operation för att skugga ryska krigsskepp efter ovanligt hög aktivitet i Engelska kanalen och Nordsjön”, uppger flottan i ett pressmeddelande, enligt Reuters.

Flottan skriver i sitt pressmeddelande att deras besättning har följt de ryska skeppens varje rörelse genom radar, övervakningskameror och sensorer. 

”Portsmouth-baserade HMS Tyne tillbringade mer än en vecka i Engelska kanalen, ofta i utmanade sjögång, för att hålla koll på när de ryska fartygen passerar sydkusten”. 

”Det här är vår kärnverksamhet och det representerar ett varaktigt engagemang för att hålla Storbritannien säkert”. 

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/1243119659420987392

Den brittiska flottan har de senaste åren noterat en kraftig ökad aktivitet från Ryssland i just Nordsjön och den engelska kanalen. Redan 2018 larmade dåvarande försvarsministern Gavin Williamson om exempelvis en tiofaldig ökning av antalet ryska ubåtar i Nordatlanten.

Även ryskt jakt och bombflyg har ökat sina flygningar i området.

- Se hur Ryssland rustat upp under president Putin, sa Williamson i ett tal vid en konferens om krig till sjöss.

- Rysslands ubåtsaktivitet har ökat tio gånger i Nordatlanten. Men det är inte allt. Royal Navy kallades år 2010 ut bara en gång för att möta ryska krigsfartyg. I fjol var vi tvungna att göra det 33 gånger.

Det är nivåer som Storbritannien inte upplevt sedan det kalla kriget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.