Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm om radioaktivt utsläpp var ofarligt

En fraktfirma på Arlanda flygplats utrymdes på söndagen efter att ett kolli med radioaktivt innehålls skadats. 

Räddningstjänsten mätte strålningshalten i omgivningen och kunde konstatera att ingen läcka uppstått. 

Räddningstjänsten var på plats vid 17.30-tiden på söndagskvällen, vilket Upsala Nya Tidning var först med att rapportera om. 

– Man har haft en incident med ett kolli med ett radioaktivt ämne som heter iridium och det här kollit har på något sätt tappats eller skadats. Vi är på plats och undersöker om det är något som har läckt ut, säger Jonas Fröjmark vid Storstockholms räddningscentral. 

Fraktfirman utrymdes och ett skyddsavstånd på 50 meter upprättades på platsen. 

Räddningstjänsten befanns sig på plats med tre enheter tillsammans med vakthavande brandingenjör. Samtidigt hade man kontakt med experter på Strålskyddsenheten för hanteringen av kollit. 

Räddningstjänsten mätte upp strålningen

– När det gäller händelser med radioaktiva ämnen tar vi alltid kontakt med Strålskyddsmyndigheten och rådgör med deras tjänsteman i beredskap hur man går tillväga. Nu kommer man att mäta upp och se om det faktiskt är någon strålning som läcker ut från kollit, säger Jonas Fröjmark vid 18.15.

Redan då fanns indikationer på att det inte läckt ut någon strålning i omgivningen, enligt Fröjmark.

– Mycket talar för att det inre emballaget är intakt, alltså att det inte har läckt ut någonting utan bara är det yttre som är skadat. Men man vill gärna säkerställa det innan man gör någonting.

Räddningstjänsten har strålskyddsmätare, men utför vid sådana här händelser alltid arbetet tillsammans med Strålskyddsmyndigheten. 

– Det är de som sitter på expertkunskaperna när det gäller sådana här händelser som inte inträffar så ofta. 

Vid 18.50 hade man mätt strålningen och konstaterat att det inte fanns fara för någon läcka. 

– Det finns ingen läcka. Vi häver avspärrningarna och avslutar insatsen på platsen, säger Jonas Fröjmark. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.