Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larm om marburgvirus – besläktat med ebola

Marburgviruset.
Foto: Centers for Disease Control and Prevention
Under hösten och vintern i fjol drabbades Uganda av ett ebolautbrott.
Foto: HAJARAH NALWADDA / AP TT NYHETSBYRÅN

Fem personer har dött av marburgviruset i Tanzania, rapporterar AFP.

I Ekvatorialguinea har samtidigt nio personer dött med misstänkt smitta, enligt WHO.

Marburgviruset orsakar blödarfeber och är nära besläktat med ebola.

I torsdags uppgav hälsodepartementet i Tanzania att man utredde sju personer som drabbats av feber, kräkningar, blödningar och njursvikt. Fem av dem hade dött, rapporterade African News.

Nu rapporterar AFP att fem personer dött i viruset marburg i landet. Marburgviruset tillhör familjen filovirus, vilka orsakar blödarfeber. Det är en infektionssjukdom som är nära besläktad med ebola.

Enligt Tanzanias hälsodepartement hade samtliga fall rapporterats från Kageraregionen i landets nordvästra del.

Utbrott i Ekvatorialguinea

Även från Ekvatorialguinea har det kommit rapporter om personer som smittats av marburg. Det handlar om ett bekräftat fall, fyra troliga fall och fyra misstänkta fall.

Samtliga nio personer har avlidit. Därefter har smittospårning pågått för att kontrollera om personerna kan ha spridit smittan vidare, skriver Världshälsoorganisationen.

Enligt WHO har marburgviruset en dödlighet på omkring 88 procent. 

Sprids i afrikanska länder

Svenska Folkhälsomyndigheten skriver att viruset vanligtvis sprids via fruktfladdermöss som finns i stora delar av Afrika. Smittspridning mellan människor sker genom kontakt med infekterade kroppsvätskor och vid nära kontakt vid exempelvis vård eller begravning.

”Insjuknandet sker ofta ganska plötsligt. Tidiga symtom är ospecifika med frossa, feber, huvudvärk, muskelvärk, diarré och liknar de hos andra infektionssjukdomar”, skriver FHM i ett informationsblad.

Detta är första gången som Ekvatorialguinea larmat om ett utbrott av marburgviruset. Det senaste land som uppgav sig ha ett utbrott innan dess var Ghana under 2022. Tidigare har fall också rapporterats från bland annat Zimbabwe, Kenya, Angola, Demokratiska republiken Kongo och Uganda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.