Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larm om löss och miljögifter i norsk lax

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mikael Frödin syns här under sitt besökt på en laxodling i norra Norge där han fann laxar som var angripna av löss och hade öppna sår.
Foto: Mikael Frödin / Mikael Frödin

Laxar från norska odlingar vansköts och fiskarna innehåller miljöfarliga gifter, rapporterar forskare och aktivister.

Bilder från en odling i Nordnorge visar laxar ”täckta av svampangrepp, löss och hade stora öppna sår”.

– Gravida, barn och ungdomar inte borde äta odlad lax från Norge. Punkt, säger Anne Lise Bjørke Monsen vid universitetssjukhuset i Bergen till SvD.

Sportfiskaren, aktivisten och journalisten Mikael Frödin besökte en laxodling i Alta, norra Norge år 2017, och vad han såg när han tittade ner i de enorma odlingskassarna skulle förändra hans liv.

– Jag blev helt chockad. Laxarna var täckta av svampangrepp, löss och hade stora öppna sår. Det såg förjävligt ut, säger han till SvD.

– Det är en djurhushållning som är bortom all kritik. Hade det varit en bonde som skött sina djur på det viset uppe på land hade han hamnat i fängelse.

Dömd till böter för besök på laxodlingen

Mikael Frödin filmade och tog bilder av de sjuka fiskarna under sitt besök hos Greig Seafoods odling, vilka senare publicerades i tidningen Filter.

I höstas fann en norsk tingsrätt att Mikael Frödin gjort sig skyldig till intrång, och dömde honom till böter. Han kommer överklaga domen, säger han till SvD.

En bild från Mikael Frödins film från laxodlingen i Norge.
Foto: Mikael Frödin / Mikael Frödin

Han ser det nu som sitt kall att sprida budskapet om vad han anser är en hälso- och miljörisk.

– Jag såg mer sjuka fiskar än friska fiskar. Jag såg fiskar med svampinfektioner och missbildningar. Att det skulle var så här illa trodde jag inte, sa Mikael Frödin till Sveriges Radio P4 Uppland tidigare i år.

– Det är kanske farligt att säga att den här fisken är giftig. Men jag skulle vilja säga att det är den giftigaste livsmedel som vi har i mataffären idag.

Greig Seafood tillbakavisar Mikael Frödins påståenden, och säger att han lyckats filma och fotografera skadade laxar eftersom fiskar simmar upp till ytan när de är sjuka.

– Frödins bilder visar lax från vår anläggning som tyvärr hade skadats, men de är inte representativa för alla laxar i kassen, där de flesta var friska och fina, säger Kristina Furnes, kommunikationschef på Greig Seafood.

Furnes säger att en kontroll av odlingskassen hade visat att 93 procent kunde säljas med ”högsta kvalitetsklass”.

– I en stor population med 150 000 fiskar kan dessvärre några bli sjuka eller skadade, på samma sätt som det på en ort där 150 000 människor bor finns några individer som är sjuka eller skadat sig.

Forskare: Ät inte odlad lax från Norge

Mikael Frödins påstående backas dock upp av en grupp norska forskare, som menar på att nivåerna på miljögifter som återfinns i lax odlad i Norge är farligt höga.

Anne Lise Bjørke Monsen, docent vid universitetssjukhuset i Bergen, har lett studier som visar att miljögifter i odlad lax kan påverka hjärnans utveckling hos foster, barn och unga.

– Gravida, barn och ungdomar inte borde äta odlad lax från Norge. Punkt, säger Anne Lise Bjørke Monsen till SvD.

– Det är för osäkert hur mycket toxiner laxen innehåller och hur dessa ämnen påverkar.

Bekämpningsmedel i odlad lax förbjuds 2020

Livsmedelsverket avfärdar forskarnas påståenden om att odlad lax från Norge är för farlig för att konsumeras. De rekommenderar att både vuxna och barn äter fisk två till tre gånger i veckan - men inte enbart odlad lax.

Tidigare tester har dock visat på att odlad lax innehåller etoxikin: ett bekämpningsmedel som används i fiskfoder, men som förbjöds i jordbruk redan 2011.

EU är just nu i färd med att fasa ut etoxikin som fiskfoder-tillsats, och om ett år - sommaren 2020 - får det inte längre finnas mätbara halter av ämnet i lax eller annan fisk som säljs som matvara.

Studier på djur har funnit att etoxikin kan påverka levern, njurarna och kan ge allergier.

Det norska Livsmedelsverket har analyserat odlad lax och bedömt att halterna av etoxikin ligger under de nivåer som bedömts som hälsofarliga. Det finns dock inget gränsvärde för etoxikin i fisk.

Är du orolig för gifter i maten?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.