Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larm om höga smällar – flygvapnet sprängde ljudvallen

Polisen har fått in larm om höga smällar i Umeåområdet på onsdagseftermiddagen.

Teorierna om vad som kan ha hänt är flera – flygplan, jordbävning eller sprängning?

– Vi har fått flera samtal från allmänheten till ledningscentralen. Jag håller på att få bekräftat vad det kan röra sig om, säger Maria Linné, presstalesperson på polisregion Nord.

Larmet om smällarna inkom till polisens ledningscentral vid 14.45-tiden på onsdagen.

Polisen skriver i en uppdatering på hemsidan klockan 15.22 att de inte fått någon information om att det skulle ha skett någon explosion som orsakat smällarna.

Däremot har det inkommit information om att flygplan passerat Umeåområdet vid tidpunkten för smällarna.

”Vad som orsakat smällarna är inte klarlagt”, skriver polisen vidare. 

Ljuden kom från stridsplan

Västerbottens-Kuriren har varit i kontakt med Norrbottens flygflottilj. De bekräftar att smällarna kom från deras plan som flög över Umeå.

– Smällarna man hörde kom från våra plan som passerade Umeå i överljudsfart. Då blir det en så kallad ljudbang, en tryckvåg som kan upplevas som en kraftig smäll på marken, säger Jesper Sundström, kommunikationschef till tidningen.

Planen hade tidigare varit nere i Visby och övat, men flög sedan över Umeå på vägen hem.

– I det här fallet tog planen faktiskt i lite extra och flög på 35 000 fot, cirka 10 600 meter, säger Jesper Sundström till VK.

Seismologen: ”Kan vara flygvapnet eller Saab”

Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsalas universitet, säger att man registrerat en smäll utanför Robertsfors klockan 14.32 på onsdagen.

– Men jag har svårt att tro att den skulle kunna höras i Umeåområdet, säger han.

Enligt Björn Lund kunde det i stället röra sig om Försvarsmakten flugit över Umeå. Något som visade sig stämma. 

– Är det över stora områden kan det vara flygvapnet eller Saab som är ute och flyger. Det hände strax före jul i södra Stockholm att man får in rapporter om muller och skakningar, säger han.

– Det kan hända att de går igenom ljudvallen till havs. Om vädret är på rätt sätt så rullar ljudvallen in över land så man får både muller och skakningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.