Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nio döda i flygplanskrasch

Senaste nytt med Expressen TV
Vrakdelar i skogen.
Axel filmade när planet kraschade. Foto: Axel
Skärmdump från videon när planet faller.Foto: Axel
Skärmdump från videon när planet faller.Foto: Axel
Vrakdel plockas upp ur vattnet. Foto: Johan Gunseus
Flygkraschen inträffade i Umeå och det är ett stort pådrag på platsen. Foto: SVT
Foto: Johan Gunseus
Bilder från räddningsarbetet.Foto: Sune Grabbe © SEIZE Media
Foto: Johan Gunseus
Foto: Johan Gunseus
Sjöräddningen i Umeå. Foto: Johan Gunseus
Bilder från olycksplatsen.Foto: SAMUEL PETTERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Sjöräddningssällskapets bild.Foto: Sjöräddningssällskapet
Bilder från räddningsarbetet.Foto: Sune Grabbe © SEIZE Media
Räddningshelikopter på väg till platsen.Foto: SAMUEL PETTERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Läsarbild
Bilder från räddningsarbetet.Foto: Sune Grabbe © SEIZE Media
1 / 18

UMEÅ/STOCKHOLM. Kort efter start störtade flygplanet mot marken strax utanför Umeå.

Alla nio personer ombord har omkommit.

Flera vittnen uppger att flygplanet började spinna och att en vinge slets av i luften.

Flygplanet saknade en svart låda – därför kommer utredarna undersöka eventuella telefoner och Ipads som funnits ombord för att söka svar på vad som orsakade kraschen. 

Larmet om händelsen kom in till SOS klockan 14.09 på söndagen. Ett flygplan med nio personer ombord hade då kraschat på Storsandskär, en ö i Umeälven strax utanför Umeå. Alla nio ombord omkom i olyckan, och anhöriga har underrättats.

– Jag kan bekräfta att alla nio personerna har avlidit, sa Gabriella Bandling, presskommunikatör på Norrlands universitetssjukhus, när beskedet kom.

Christer Björkman på Umeå Regions brandförsvar om insatsen.

Flygplanet gick sönder i luften

Enligt Swedavia är flygplanets modell en GA8 Airvan, ett enmotorigt flygplan med ursprung i Australien. Flygplanet havererade i samband med start. Det var två kilometer från flygplatsen när det störtade.

Flera vittnen uppger att flygplanet gick sönder i luften, att det saknades en vinge vid kraschen.

– Jag ser att det kommer krascha, och att det bara har en vinge, säger vittnet Axel Pettersson, 16.

– Det såg overkligt ut, det såg ut som ett modellplan. Sedan såg vi ytterligare delar som föll ner, säger vittnet Henrik Sahlin.

LÄS MER: Vittnet: ”Det var alldeles tyst när det föll”  

LÄS MER: Flygexperten: ”Kan vara ett balansproblem” 

LÄS MER: Kommunen har öppnat kriscenter efter kraschen

Det var strax efter två på söndagseftermiddagen som ett flygplan störtade strax utanför Umeå.

Hittade folk runt planet

Conny Qvarfordt är inre befäl hos räddningstjänsten. Han berättar att man hittade folk runt planet, och att de nu öppnat en plats med hjälporganisationer för psykiskt och socialt omhändertagande.

De inblandade i olyckan skulle hoppa fallskärm. Per-Olov Humla är ordförande i Svenska fallskärmsförbundet. Han bekräftar att alla som skulle hoppa var medlemmar i Svenska fallskärmsförbundet.

– Den här incidenten saknar motstycke inte bara i svensk fallskärmshoppning men även i svensk flygsport, säger säger Per-Olov Humla.

Han fortsätter:

– Det är något som inträffar med flygfarkosten och därefter har den gått ner i marken.

Flygolyckor i Sverige

Flygolyckan i Umeå den 14 juli 2019 är den femte dödligaste i Sverige sett till civila flygolyckor. Nio personer omkom.

Den hittills allvarligaste flygolyckan i Sverige inträffade i november 1964 i Ängelholm. 31 människor omkom, däribland tre riksdagsledamöter. Tolv personer överlevde olyckan.

Den näst allvarligaste flygolyckan på svensk mark skedde den 8 februari 1949. Ett flygplan från Madrid skulle landa i Köpenhamn, men styrdes om och kraschade utanför Barsebäck i Sverige. Samtliga 27 passagerare omkom.

I januari 1977 omkom 22 personer – samtliga ombord – när ett Vickers Viscount från Linjeflyg störtade i ett radhusområde i Kälvesta utanför Stockholm. Planet var på väg från Jönköping till Bromma. Olycksorsaken var isbildning på stabilisatorn.

I maj 1989 omkom 16 personer när ett plan kraschade strax före landning i Oskarshamn. Även den gången fanns flera riksdagsmän bland de omkomna, liksom medlemmar i statliga post- och telekommittén. Bland dessa kan nämnas John-Olle Persson, nyutnämnd generaldirektör för Ams.

I krigstid inträffade också flera allvarliga flygolyckor i Sverige. Den 22 oktober 1943 havererade ett svenskt kurirplan på Hållö i Bohuslän efter att ha blivit beskjuten av ett tyskt jaktplan över Skagerrak. Tretton personer omkom. 1944 omkom tio respektive elva människor i två flygkrascher, i Kinnekulle respektive i naturreservatet Måkläppen utanför Falsterbo.

Den allvarligaste flygolyckan där ett svenskt flygbolag varit inblandat skedde den 8 oktober 2001 på Milano-Linate flygplatsen i Italien. Då kolliderade ett SAS-plan med 110 personer ombord med ett mindre plan med fyra personer på startbanan. Samtliga ombord omkom. Av dem var 20 svenskar.

 

Källa: TT

Daniel Lindblad vid Sjöfartsverket berättar om insatsen i Expressen TV.
Vinge från det kraschade flygplanet. Foto: SVT
Foto: Sune Grabbe / Sune Grabbe © SEIZE Media
Foto: Sune Grabbe / Sune Grabbe © SEIZE Media
Foto: Sune Grabbe / Sune Grabbe © SEIZE Media
Foto: Sune Grabbe / Sune Grabbe © SEIZE Media
Foto: Sune Grabbe / Sune Grabbe © SEIZE Media
Foto: Sune Grabbe / Sune Grabbe © SEIZE Media
1 / 8

Peder Jonsson vid polisen säger:

– Har någon gjort observationer av själva haveriet är det av intresse – ring oss på 114 14. Det ska finnas flera vittnen till olyckan men polisen vill gärna ha fler, säger han. 

Många har samlats i anslutning till olycksplatsen och polispatrullerna har fått ägna tid åt att säkerställa de avspärrningar som upprättats”, skriver polisen via sin hemsida.

Polisen uppmanar också alla som hittar misstänkta rester av flygplanet hör av sig.

Polisinspektör Ida Bergfors utanför flygplatsen i Umeå.Foto: Sune Grabbe

Polisen har upprättat ett kriscenter invid Umeå flygplats. Hit kommer de närmsta anhöriga för att få besked om sina nära och kära som dött i olyckan.

– Det är en enorm tragik. Idag har vi lämnat många tunga besked, säger polisinspektör Ida Bergfors, som står utanför centrumet.

”Har skickat folk till platsen”

Jonas Bäckstrand, utredningsordförande på Statens haverikommission, säger att de kommer att utreda händelsen.

– Vi vill börja med att undersöka själva olycksplatsen och förstå händelseförloppet utifrån de vrakrester vi kan hitta. Sen kommer vi naturligtvis att prata med en del personer så att vi får en bild av vad som inträffat. Ljuset är en förutsättning för att vi ska kunna göra ett vettigt arbete på platsen, säger han.

Christoffer Morén om polismyndighetens arbete efter flyghaveriet.

Alla omkomna på planet var svenskar

Klockan 20 på söndagskvällen samlades region Västerbotten, polisen och räddningstjänsten för en presskonferens. Kristoffer Morén vid polisen uppgav att alla de döda var svenska medborgare. 

– Alla var hemmahörande i Norr- och Västerbotten, säger Kristoffer Morén vid polisen.

Räddningstjänsten berättar att varken någon brand eller lågor uppstod vid olyckan.

Nu ska haveriutredarna ta reda på vad som orsakade flygkraschen. SR rapporterar att planet inte hade en så kallad svart låda, eftersom planet var för lätt. I stället ska de undersöka data från eventuella telefoner och Ipads som kan ha funnits ombord.

Polis kommer träffa Haverikommissionen på måndagen

Region Västerbotten menar att det snabbt framkom att alla nio personer omkommit, och framöver kommer de stödja kommunen och kyrkan. 

– Det finns en kriscentral som antagligen kommer avvecklas under kvällen, säger Johan Thunberg vid regionen.

Uppåt 40 personer från de olika instanserna arbetar just nu med ärendet. Imorgon kommer polisen träffa Statens haverikommission för att fortsätta arbetet. 

– Om det är någon som beträffar delar från flygplanet ska man höra av sig till dem omgående och inte ta på delarna själv, säger Kristoffer Morén. 

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.