Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larm om misstänkt föremål i Linköping – bostäder utryms

Larm om misstänkt farligt föremål i Linköping
Efter den kraftiga explosionen i Linköping i juni i år har flera larm kommit in. Polisen befarar nu copycat-beteende.

Polisen i Linköping har fått in ett larm om ett farligt föremål i stadsdelen Tannefors.

Efter att Nationella bombskyddet kallats till platsen visade det sig att föremålet enligt polisens misstanke var ofarligt.

07.39 fick polisen larmet om att ett föremål ska ha hittats utomhus på Nya Tanneforsvägen i Linköping. Föremålet beskrivs som hemmagjort.

– Det uppfattas som ett plastföremål med någon typ av tejp runtom. Vi tycker att det verkar vara beskaffat så att det ska uppfattas som att det är farligt men vi tror egentligen inte att det är det. Men vi kan inte vara 100 procent säkra på att det är ofarligt heller och därför tvingas vi nu vidta de här åtgärderna, tyvärr, säger polisens presstalespersion i region öst, Thomas Agnevik.

Polisen har spärrat av flera kvarter kring Nya Tanneforsvägen efter larmet och flera bostadshus har utrymts med anledning av händelsen. Det ska i nuläget inte finnas någon fara för allmänheten men de som bor i närheten av avspärrningarna uppmanas att hålla sig borta från fönster och balkonger, enligt lokaltidningen Corren. 

Även kommunen har evakuerat byggnader innanför avspärrningarna, vilket framgår av kommunens hemsida.

Skolor har evakuerat

Strax före lunch tog en förskola som ligger precis utanför avspärrningarna, Montessoriförskolan Barnens hus, beslutet att evakuera byggnaden, enligt Corren.

Elever, förskoleklasser och barn på fritids som är inhysta i de tillfälliga paviljongerna vid Kungsbergets idrottsplats är evakuerade till Kungsbergsskolan, enligt kommunens hemsida.

Fortsatta avspärrningar

Linköpingspolisen fotade av föremålet och skickade bilderna till Nationella bombskyddet som har säte i Stockholm.

– De kunde inte göra bedömningen på plats och beslutade sig för att åka hit, säger Thomas Agnevik.

Nationella bombskyddet var på plats vid lunchtid och vid 14:30-tiden visade sig föremålet vara ofarligt. Avspärrningen kommer hållas kvar fram tills vidare.

– Avspärrningarna har justerats efter deras önskemål och de håller på och jobbar som allra mest intensivt just nu, säger Thomas Agnevik.

Correns reporter på plats skriver att teknikerna försökt att flytta på föremålet med hjälp av roboten.

I nuläget finns inga uppgifter om huruvida bombgruppen planerar att spränga föremålet och när det i så fall ska ske.

Det finns enligt polisens presstalesperson Thomas Agnevik ingenting som tyder på att det skulle finnas koppling till sommarens explosioner rent utredningsmässigt.

– Kopplingen är att det troligen är ett copy cat-beteende. Någon har intresse att späda på oron i Linköping. Det är ett mycket tråkigt fenomen.

Thomas Agnevik berättar att ett misstänkt farligt föremål hittades väldigt nära den avspärrade platsen tidigare i sommar, vilket spär på polisens teori om att det inte rör sig om något farligt föremål.

Kommunens krisledning är aktiv och följer händelsen.