Polis och räddningstjänst larmades om "överhängande fara för explosion" på The British International School of Stockholm i Djursholm. Foto: Janne Åkesson/SwepixPolis och räddningstjänst larmades om "överhängande fara för explosion" på The British International School of Stockholm i Djursholm. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Polis och räddningstjänst larmades om "överhängande fara för explosion" på The British International School of Stockholm i Djursholm.

 Foto: Janne Åkesson/Swepix
Hotet mot skolan bedömdes som trovärdigt. Foto: Meli Petersson EllafiHotet mot skolan bedömdes som trovärdigt. Foto: Meli Petersson Ellafi

Hotet mot skolan bedömdes som trovärdigt.

 Foto: Meli Petersson Ellafi
Personalen och barnen evakuerades från skolan i Djursholm. Foto: Meli Petersson EllafiPersonalen och barnen evakuerades från skolan i Djursholm. Foto: Meli Petersson Ellafi

Personalen och barnen evakuerades från skolan i Djursholm.

 Foto: Meli Petersson Ellafi
Brittiska skolor i Budapest i Ungern och i norska Stavanger tog också emot bombhot.Brittiska skolor i Budapest i Ungern och i norska Stavanger tog också emot bombhot.

Brittiska skolor i Budapest i Ungern och i norska Stavanger tog också emot bombhot.

Bombhot på skola – eleverna evakuerades

Publicerad

The British International School of Stockholm i Djursholm bombhotades på tisdagen. Runt 250 personer utrymdes.

– Det rör sig om ett hot som kommit in på telefon, säger Sven-Erik Olsson, polisens presstalesman.

Även två andra brittiska skolor – i Norge och Ungern – hotades.

Polisen hittade inga sprängmedel.

Hotet mot British International School of Stockholm i Djursholm ringdes in till skolan klockan 9.44 på tisdagsmorgonen.

– Vi fick ett trovärdigt hot. Vi evakuerade personalen och barnen enligt våra rutiner och tog kontakt med polisen. Allt gick smidigt och alla är i säkerhet, säger skolans rektor Carl Hutson.

Han ville inte uttala sig om vad den som ringt in hotet har sagt. Det rörde sig om runt 250 personer som evakuerats ur lokalerna. Skolan har elever från 45 olika länder i åldrarna 3-13 år.

Rektorn säger att de inte vet varför de hotats.

– Vi har ingen aning. Vi har aldrig varit med om något liknande och det finns inget specifikt som indikerar vad anledningen är, säger Carl Hutson.

Polisen: "Hot som kommit på telefon"

Polisen och räddningstjänsten ryckte ut till skolan i ett stort pådrag. Enligt Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen har hotet riktats mot skolan och inte mot någon specifik person. Efter att det inkommit togs beslut om utrymning.

– Det rör sig om ett hot som kommit på telefon, säger han.

Rikard Stenberg, stationsbefäl vid Norrortspolisen, sa att de skickat patruller till skolan, men något gripande har inte gjorts.

Fotografen Janne Åkesson vittnade om ett konstant ökande pådrag.

– Nu börjar det komma mer. De spärrar av och det kommer flera ambulanser och räddningsfordon, säger han vid 10.35.

– Det jag ser nu är vanlig polis och flera brandbilar. Det kommer fler poliser hela tiden.

En förundersökning om olaga hot mot grupp inleddes och polisens tekniker sökte igenom lokalerna efter sprängmedel.

Danderyds gymnasium stängde också

Skolan skulle sannolikt komma att hålla stängt under resten av tisdagen.

– Planen var att fortsätta skoldagen när polisen gett klartecken att gå tillbaka. Men det låter som att det kan ta tid så vi försöker ordna så att föräldrarna kommer och hämtar sina barn på ett ordnat sätt, säger Carl Hutson.

Rektorn räknar med att skolan är öppen som vanligt på onsdag. Danderyds gymnasium, som ligger precis intill, skickade också hem sina 1 300 elever.

”Polisen har av säkerhetsskäl sagt att vi ska utrymma lokaler som ligger närmast BIS. Med anledning av att polisen inte kan bedöma hur lång tid det kommer att ta att undersöka bombhotet, väljer vi att avbryta skoldagen 19/1. Imorgon 20/1 är det lektioner som vanligt.”, skriver skolan på sin sajt.

Klockan 14.12 avbröts polisinsatsen.

– Vi är klara på plats. Ingenting anträffat, säger Sven-Erik Olsson vid polisen.

Polisen har ingen misstänkt och ingen person har heller gripits.

Hot mot tre brittiska skolor

Totalt evakuerades tre internationella brittiska skolor under tisdagen. Även skolor i Budapest i Ungern och i norska Stavanger tog emot bombhot, vilket Stavanger Aftenblad rapporterar.

– Hoten kom nästan samtidigt. Det var drygt tio minuter mellan de två meddelandena. Vi ska utreda det vidare, säger den norska polisens talesperson Einar Johannesen till tidningen.

Stockholmspolisen har inte kommenterat huruvida hoten har något samband. Det är något som utredningen får visa, säger Sven-Erik Olsson.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag