Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

22 personer döda i attack vid konsert

Personer med blommor vid minnesstund i Manchester för dådets offer.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT
En del av folkhavet vid minnesceremonin i Manchester.
Foto: Expressen TV
"Jag älskar Manchester", ett budskap som sprids i staden och runt om i världen efter attacken under måndagskvällen.
Foto: MARTIN RICKETT
Blommor, meddelanden och ballonger till minnet av de döda i attacken i Manchester.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH
Det var många barn på konserten.
Foto: DAVE THOMPSON
En flicka tas om hand efter dådet.
Foto: CHRISTOPHER FURLONG
En skadad flicka tas om hand av polis utanför arenan.
Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK
Polisavspärrningar utanför den misstänkte Manchesterbombarens hus.
Foto: Robert Börjesson
Flera har dött och många är skadade efter explosionen.
Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK
Skadade människor får hjälp av ambulanspersonal.
Foto: DAVE THOMPSON
Polisen i Manchester skriver på Twitter att det rör sig om en allvarlig incident.
Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK
Polisen Ian Hopkins gav i natt en presskonferens då han bekräftade att polisens anti-terrorgrupp är inkopplad.
Artisten Ariana Grande vid en tidigare konsert.
Foto: JOHN SALANGSANG
Polis på plats vid arenan i Manchester var tungt beväpnad.
Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK
Personer utanför arenan i Manchester.
Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK
Polis utanför arenan.
Foto: PETER BYRNE
Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK
Foto: PETER BYRNE
"Jag älskar Manchester", ett budskap som sprids i staden och runt om i världen efter attacken under måndagskvällen.
Foto: MARTIN RICKETT
1 / 22

Minst 22 personer dog och ytterligare 119 skadades under artisten Ariana Grandes konsert i Manchester, Storbritannien, sent på måndagskvällen.

Brittiska myndigheter har identifierat den misstänkta självmordsbombaren som 22-årige Salman Abedi, rapporterar AP.

På tisdagskvällen samlades människor för hedra offren vid en minnesstund på Albert Square i Manchester.

En hög smäll hördes sent i går kväll under en konsert med artisten Ariana Grande på en arena i Manchester i Storbritannien.

Enligt uppgifter har 22 människor dödats och 119 skadats i vad som beskrivs som en terrorattack. 59 personer har förts till sjukhus och av dem ska tolv personer vara minderåriga, skriver The Guardian. Flera av de döda är barn och många av de som lagts in på sjukhus har livshotande skador.

Manchester samlades för att sörja

Borgmästaren Andy Burnham bekräftade tidigare under tisdagskvällen att en minnesstund skulle hållas på Albert Square i Manchester. Tusentals människor samlades för att hedra offren och en insamling har redan fått ihop nära 200 000 brittiska pund till familjerna som drabbats av terrorn.


Sjukvårdare menar att de skador som nu behandlas stämmer överens med "splitterskador". Ett vittne från platsen har berättat att det låg muttrar och spikar strödda över marken efter explosionen, vilket kan tala för att det rört sig om en spränganordning fylld med den typen av metall, rapporterar The Guardian.

En skadad tas om hand av polisen utanför arenan.
Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK

– Vi har behandlat detta som en terrorattack och även om vi tror att gårdagens attack utfördes av en man, så är vår prioritet att utreda huruvida han agerade ensam eller som del i ett nätverk, säger polischefen Ian Hopkins på en presskonferens.

– Gärningsmannen, kan jag bekräfta, dog på plats. Vi tror att gärningsmannen bar på en IED-bomb som han detonerade som orsakade dessa grymheter, säger Hopkins.

Polisens utredare söker spår efter explosionen.
Foto: DANNY LAWSON

Brittiska myndigheter har identifierat den avlidne självmordsbombaren som 22-årige Salman Abedi.

Den misstänkte gärningsmannen ska sedan tidigare ha varit "känd" av de brittiska myndigheterna och antiterror-personal sitter nu och finkammar hundratals timmar av övervakningsbilder i försök att hitta mannen i samband med att han anlände till arenan, rapporterar Daily Mail.


LÄS MER: 22-årige Salman Abedi pekas ut som Manchester-terroristen


Vid 13-tiden på tisdagseftermiddagen meddelade polisen att man har gripit en 23-årig man inom ramen för terrordådsutredningen. Det är oklart vilka misstankar som riktas mot mannen.

https://twitter.com/gmpolice/status/866970384033251328

Utbröt panik

Klart är att panik utbröt när tusentals konsertbesökare - många av dem barn - försökte fly platsen. Fler än 250 larmsamtal ringdes in och kort efter händelsen anlände tungt beväpnad polis och ett massivt ambulansuppbåd för att ta hand om de skadade.

I samband med händelsen meddelade ambulansservicen att man var kraftigt överbelastad - och att man efterlyste mer personal som kunde ta sig till jobbet.

Erin McDougle, 20, från Newcastle:

”Det hördes en rejäl smäll i slutet av konserten. Det var redan upptänt, så vi förstod att det inte var en del av showen. Först trodde vi att det var en bomb, och vi såg mycket rök. Folk började springa för att ta sig ut. När vi kom utanför arenan såg vi flera polisbilar och ambulanser.”

Vittnen som befunnit sig inne på konserten beskriver hemska scener. Ett vittne som pratat med BBC ska det ha legat kroppar överallt.

Räddningstjänsten arbetade sent i natt fortfarande på platsen. Polisen uppmanade även allmänheten att hålla sig borta från arenan för att underlätta myndigheternas arbete.

Tidigt rapporterades uppgifter om två separata explosioner. Någon andra explosion har dock inte kunnat bekräftas.

BBC:s reporter Tim Ashburn rapporterade för BBC 5 att polisen hittat ett andra misstänkt föremål och att man skulle genomföra en kontrollerad detonation utanför arenan. Men polisen uppdaterade senare att det rörde sig om ett ofarligt klädbylte.

Många i publiken var barn. Här eskorteras en flicka ut från arenan.
Foto: CHRISTOPHER FURLONG

LÄS MER: Detta vet vi om misstänkta attacken vid Manchester Arena 

Makthavare uttalar sig

– Vi arbetar med att ta reda på alla detaljer i vad som enligt polisen verkar vara en motbjudande terrorattack. Alla våra tankar är med familjerna till dem som är drabbade, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May i ett uttalande.

– Fruktansvärda nyheter från Manchester. Våra tankar är med offren, deras anhöriga och det brittiska folket, säger den svenska statsministern Stefan Löfven i ett uttalande.

Flera har dött och många är skadade efter explosionen.
Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK

Svenska UD har inga uppgifter om att det ska finnas svenskar bland dödsoffren eller bland de skadade:

Sofia Karlberg på UD säger till Expressen TV strax före klockan 10 på tisdagsmorgonen att de ännu inte har fått in några uppgifter om att svenskar ska vara drabbade. Samtidigt uppmanar hon svenskar på plats i Manchester att ta kontakt med sina anhöriga. 

Under natten mot tisdagen firades och hyllades angreppet på olika konton i sociala medier, som kopplas till terrorsekten IS, skriver Express. Attacken benämns bland annat som "ett lyckosamt och överraskande slag" mot Storbritannien. Man skriver vidare att det rör sig om en direkt vedergällning för de flyg- och bombräder som genomförts mot IS-mål i både Irak och Syrien. 

På ett annat konto står det kort: "KILL THEM" med tecknade bilder av eldsflammor. I rörligt videomaterial, också på konton kopplade till samma terrororganisation, påstås människor fira det som just har inträffat i Manchester. 

Strax efter klockan 13 rapporterade de stora nyhetsbyråerna att tar IS på sig ansvaret för dådet genom nyhetskanalen Amaq, som har täta band till terrorgruppen. Brittiska myndigheter har dock inte verifierat kopplingen till IS i nuläget.

 – Många tror att IS går ut och tar på sig alla dåd, men det stämmer inte riktigt. IS är restriktiva med att gå ut och ta på sig attentat. Det här kan tyda på att han kan blivit guidad eller tränad av IS, men det vet vi i dagsläget inte, sade terrorforskaren Peder Hyllengren i Expressen TV under tisdagen.


LÄS MER: Ariana Grande: "Jag är så ledsen"

En flicka tas om hand efter konserten.
Foto: CHRISTOPHER FURLONG

"Alla var panikslagna"

Majid Khan, 22, var på konserten när incidenten inträffade:

”Jag och min syster ihop med en massa andra såg Ariana Grande uppträda på Manchester Arena. Vi var alla på väg ut vid 22.40-22.45 när vi hörde en bombliknande smäll. Alla blev panikslagna och försökte fly från arenan. Det var en smäll från andra sidan, och plötsligt kom folk springande mot oss från det hållet. Alla sprang så snabbt de kunde mot utgångarna. Alla var panikslagna”.

Enligt tidningen befinner sig tio polisbilar på platsen tillsammans med fem ambulanser och två polisbussar. Även beväpnad polis ska ha synts utanför arenan. 

https://twitter.com/Zach_bruce/status/866782977237417984
Polis och räddningstjänst ryckte ut i stort antal.
Foto: PETER BYRNE

"Jag tog tag i min dotter och vi bara sprang"

Vittnet Rachel från Barnsley var på plats i arenan med sin 14-åriga dotter. Hon berättar för BBC Radio Manchester att de bestämde sig för att ta sig ut strax före slutet på konserten för att undvika de vanliga förseningarna.

– När vi gick ut hörde vi en jättehög smäll, säger Rachel.

– När vi kom runt hörnet kom massa människor rusandes ner för trappan. Folk föll ner på golvet och krossades. Jag tog tag i min dotter och vi bara sprang, säger hon till BBC Radio Manchester.

Människor kramas om efter dådet.
Foto: RUI VIEIRA

En talesperson för artisten Ariana Grande som uppträdde i Manchester arena har sagt att sångerskan är "okej".

https://twitter.com/ManUnitedZone_/status/866778656231895040

Under tisdagskvällen rapporterade The Independent att Salford University i Manchester har evakuerats till följd av måndagens terrorattack.

Inrikesministern: "Riktades mot de mest sårbara"

I ett uttalande kallar Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd attacken "barbarisk". 

– Den siktade in sig på de mest sårbara i vårt samhälle, barn och unga på en popkonsert, säger Rudd.

– Mina tankar går till familjerna till de som drabbats. Jag vet att hela landet delar den uppfattningen, fortsätter hon. 

Rudd uppmanar allmänheten att vara på sin vakt, men inte drabbas av panik. 


DETTA VET VI HITTILLS

•Under en konsert med artisten Ariana Grande på en arena i Manchester i Storbritannien uppgav vittnen att det hördes explosioner kring klockan 23.30 svensk tid.

•Hittills har polisen bekräftat 22 döda. Bland de 59 skadade ska tolv vara minderåriga.

•Händelsen utreds som ett terrordåd och enligt uppgifter ska IS ha tagit på sig dådet. Brittiska myndigheter har i nuläget dock inte kunnat verifiera den eventuella IS-kopplingen.

•Polisen har bekräftat att det rör sig om en självmordsbombare som avlidit i attacken. Brittiska myndigheter har identifierat den avlidne självmordsbombaren som 22-årige Salman Abedi.

•Vid 13-tiden på tisdagseftermiddagen meddelade polisen att man har gripit en 23-årig man inom ramen för terrordådsutredningen. Det är oklart vilka misstankar som riktas mot mannen.

•Svenska UD har inga uppgifter om att det ska finnas svenskar bland döda och skadade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.