Trumps hot: Attack ”utan proportioner”

Flera raketer sköts mot USA:s ambassad i Bagdad under söndagen.
Irans parlament på söndagen.
Foto: MOHAMMAD HASSANZADEH / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.
Foto: LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK
Elizabeth Warren utmanar Trump i presidentvalet.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Iraks premiärminister, Adel Abdul Mahdi.
Foto: NASSER NASSER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: JLN PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Sex raketer har slagit ner vid i Bagdad på söndagskvällen rapporterar Reuters. 

Tre av dem ska ha fallit i närheten av USA:s ambassad. 

Angreppet kommer bara timmar efter att Donald Trump gått ut med nya hot mot Iran – vilket fått landets regim att svara med samma medel.

– Vårt svar kommer att bli militärt och riktas mot militära platser, säger Hossein Dehghan, militär rådgivare till Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khameneis, i intervju med CNN.

På söndagskvällen har nya raketer träffat områden med amerikansk närvaro i Bagdad, Irak. Reuters rapporterade till en början att tre raketer slagit ner vid stadens Gröna Zon, där USA:s ambassad är belägen.

Senare under kvällen rapporterar man att ytterligare tre raketer fallit över området al-Jadiriya i Bagdad. 

Enligt nyhetsbyrån har sex personer skadats i dådet.

Kort efter nedslaget kom USA:s president, Donald Trump, med ett uttalande på Twitter. Han skriver:

Dessa medieinlägg kommer att fungera som notifikationer till USA:s kongress att skulle Iran attackera någon amerikansk medborgare eller något amerikansk mål, kommer USA snabbt och fullskaligt att motattackera och kanske på ett oproportionerligt sätt. Sådana juridiska notifikationer är inte nödvändiga, men ges i vilket fall!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1213919480574812160

Presidenten svarades senare av den amerikanska kongressens utrikesutskott:

Detta medieinlägg kommer att fungera som en påminnelse om att beslut om krig ligger hos USA:s kongress. Och att du borde läsa krigslagen. Och att du inte är en diktator”, skriver utskottet på Twitter.

https://twitter.com/HouseForeign/status/1213953699371982853

Raketattacker även på lördagen

Svenska ambassaden i Irak har inte berörts av raketerna.

– Ambassaden har inte drabbats av raketbeskjutningarna och har i dag bedrivit ordinarie verksamhet. I övrigt kommenterar vi inte säkerhetsfrågor, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Nyheten kom knappt ett dygn efter de senaste raketangreppen: På lördagskvällen träffade nämligen en raket i Gröna zonen, samtidigt som ett antal raketer riktades mot al-Jadiriya och mot en bas norr om Bagdad, där USA har trupper utplacerade.

Efteråt bekräftade den irakiska armén att ingen dödats, vilket CNN rapporterade.

https://twitter.com/AFP/status/1213910131857068032

Detta har hänt

• 27 december dödas en amerikan och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk. USA svarar med flera flyganfall – och den amerikanska ambassaden stormas av ilskna demonstranter på nyårsafton.

• Natten till 3 januari, svensk tid, meddelar Pentagon att man har dödat Qasem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en raketattack mot Bagdads flygplats. I samma veva hävdar man att Soleimani legat bakom attacken 27 december.

• Donald Trump bekräftar attacken genom att twittra ut en bild på den amerikanska flaggan. 

• Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och flera av hans medarbetare meddelar att man kommer att utkräva hämnd för Soleimanis död.

 Den 4 januari inträffar tre raketangrepp mot mål i och utanför Bagdad. Två av målen har amerikansk knytning, då USA:s ambassad ligger nära det enda, och det andra är en bas där USA har trupper utplacerade. Ingen dör i attacken.

 Den 5 januari hotar Donald Trump med ytterligare attacker mot Iran. 

 I en intervju med CNN svarar Hossein Dehghan, militär rådgivare till Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khameneis, att Iran är redo med militära attacker mot USA.

 Iran hotar även med att lämna kärnavtalet och att inte begränsa sin urananrikning om USA inte lyfter sanktionerna på Teheran.

 I Irak har parlamentet samtidigt röstat för att kräva att regeringen ska uppmana den USA-stödda koalitionen att dra sina trupper ur landet.

 På söndagskvällen kommer sedan ytterligare ett raketangrepp, där tre raketer slagit ner i Bagdads Gröna Zon.

 Därefter hotar Donald Trump att svara attacker från Iran med en ”oproportionerlig motattack”

Trumps hot: ”Se detta som en VARNING”

Även efter lördagens attack valde Donald Trump att rikta hot mot Iran.

”Iran pratar väldigt fräckt om att angripa specifika amerikanska tillgångar som hämnd för att vi räddat världen från deras terrorledare som just dödat en amerikan, och allvarligt skadat många fler, för att inte nämnda alla de människor han hade dödat i sitt liv”, skrev presidenten inledningsvis.

”Se detta som en VARNING för att om Iran angriper några amerikaner, eller amerikanska tillgångar, har vi valt ut 52 iranska platser (som representerar de 52 amerikanerna som togs gisslan för flera år sen).”

Trump betonade att vissa av målen skulle vara platser som är viktiga för Iran och ”iransk kultur”. Enligt presidenten skulle dessa:

”ANGRIPAS VÄLDIGT SNABBT OCH VÄLDIGT HÅRT. USA vill inte ha fler hot!”

”Kommer inte att tveka”

På söndagsmorgonen, svensk tid, skrev Trump igen.

”De attackerade oss och vi slog tillbaka. Om de attackerar igen, vilket jag avråder dem från å det grövsta, kommer vi att slå mot dem hårdare än någonsin tidigare.”

”USA har just spenderat två biljoner dollar på militärmateriel. Vi är överlägset störst och bäst i världen! Om Iran attackerar en amerikansk militärbas, eller någon amerikan, så kommer vi att använda den där vackra nya materielen på dem... och utan att tveka!”

Den demokratiska presidentkandidaten Elizabeth Warren svarade sedan med svidande kritik:

Du hotar med att begå krigsbrott. Vi är inte i krig med Iran. Det amerikanska folket vill inte ha ett krig med Iran. Det här är en demokrati. Du får inte starta ett krig mot Iran, och dina hot utsätter våra trupper och diplomater för större risker. Sluta”, skriver hon på Twitter.

Donald Trumps hot fick även utrikesministern Mike Pompeo att gå ut och försäkra om att USA kommer agera ”lagligt”, enligt AFP.

Iran hotar att överge kärnavtalet

Senare under dagen svarade Iran med ett hårt besked.

Enligt ett uttalande i statlig tv har landet beslutat att överge alla åtaganden enligt kärnavtalet från 2015. Därtill tänker man inte längre begränsa sin urananrikning, rapporterar Reuters.

I uttalandet betonade man samtidigt att Iran fortsatt kommer att följa riktlinjerna från FN:s internationella atomenergiorgan, IAEA. Man var också villiga att dra tillbaka det nya beslutet om USA gick med på att lyfta sanktionerna mot Teheran.

USA meddelade å sin sida redan i fjol att man skulle träda ur kärnavtalet. Vid tillfället kallade Donald Trump avtalet för ”det sämsta avtalet någonsin”.

”Vårt svar kommer att bli militärt”

Några timmar tidigare hade Hossein Dehghan, militär rådgivare till Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khameneis, intervjuats i CNN. Vid tillfället uppgav han att Iran står för egna attacker mot USA.

– Vårt svar kommer att bli militärt och riktas mot militära platser, sa Dehghan till CNN.

Han fortsatte:

– Våra ledare har sagt att vi inte kommer att sträva efter krig och det kommer vi inte att göra. Det var USA som startade kriget. Därför borde de acceptera logiska reaktioner på deras handlingar. Det enda som kan avsluta denna krigscykel är om amerikanerna får ta emot ett slag som motsvarar slaget de utdelat. 

I intervjun uppmanade Dehghan Irak att fria sig själv från USA:s ”ockupation”. Han beskyllde också Donald Trump för att vara okunnig om internationell lag och FN:s resolutioner.

– Han är en gangster och en spelare. Han är ingen politiker, han har ingen psykisk stabilitet, säger Dehghan. 

Iraks parlament vill få bort USA:s trupper

I Irak har man på söndagen samtidigt röstat igenom en ny resolution inom parlamentet. Den kräver att regeringen manar den USA-ledda koalitionen till att dra tillbaka sina trupper från landet.

Enligt Reuters var det en unik omröstning, eftersom parlamentets ledare för första gången på länge varit överens i en fråga.

– Det finns inget behov av närvaro från amerikanska trupper sedan IS blivit besegrat, sa Ammar al-Shibli, medlem i parlamentets juridiska kommitté till nyhetsbyrån.

– Vi har våra egna trupper som är kapabla att skydda landet.

Under natten mot söndagen kom USA:s svar på beskedet då AFP rapporterar att Donald Trump hotat med ”väldigt stora” sanktioner mot Irak om landet väljer att gå vidare med resolutionen. 

https://twitter.com/AFP/status/1213982246035689475

I nuläget är cirka 5 000 av USA:s soldater placerade i Irak. De stred sida vid sida med den irakiska militären under kriget mot IS mellan 2014 och 2017.

Enligt Axios ska Trumpadministrationen ha försökt hindra omröstningen i Iraks parlament.

– Vår oro grundar sig i att Irak skulle ta ett kortsiktigt beslut som skulle ha katastrofala långsiktiga konsekvenser för landet och dess säkerhet, säger en källa med kännedom om administrationens försök till nyhetssajten.

Källan fortsätter:

– Iraks parlaments beslut är en besvikelse för USA.

Under dagen gav samtidigt USA och dess allierade själva besked om att man valt att pausa kampen mot IS i Irak.

Det här var Qassem Soleimani

Irans starkaste militärman död i drönarattack i Bagdad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.