Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma och son döda – ramlade genom isen

En mamma och hennes son som gick genom isen utanför Skutskär på onsdagen, båda har hittats döda, enligt polisen.Foto: ROGER NILSSON

En mamma och hennes son har hittats döda efter ett stort sökpådrag efter att de gått genom isen utanför Älvkarleby, norr om Uppsala. 

– Det är fruktansvärt, sådant här vill man inte rapportera om. Det är en hel familj som slagits i spillror, säger Linda Wideberg vid polisen i region Mitt.

Sjöfartsverket fick larm via 112 strax före 16-tiden på onsdagskvällen. Olyckan inträffade strax öster om Skutskär i Älvkarleby kommun, i höjd med Långsand. 

SOS Alarm hade då fått flera samtal från människor som sett två personer gå genom isen, och ett stort sökpådrag inleddes på platsen. 

– Enligt larmet befarades två personer ha gått genom isen och ytterligare flera personer befann sig på is eller land i anslutning till platsen, säger Daniel Lindblad, presschef på Sjöfartsverket vid 17-tiden. 

Sjöfartsverket sökte på platsen tillsammans med räddningstjänst, ambulans, polis och kustbevakning. Både helikoptrar, dykare och svävare var inblandade i insatsen. 

– Det är ett allvarligt läge med tanke på vattentemperatur och även mörkret den här tiden på dygnet, säger Daniel Lindblad.

Tros tillhöra familj som var ute på isen

Vid 20-tiden meddelade Sjöfartsverket att man hittat två döda kroppar under vattnet i anslutning till platsen där personerna försvunnit. De två saknade personerna är enligt polisen en mamma och hennes 15-årige son, skriver SVT Uppsala

På isen var en familj om fem personer. De tre resterande familjemedlemmarna såg på håll att isen brast för de anhöriga ute i vattnet, och larmade 112. 

– Familjen ska ha varit ute på isen av någon anledning och sedan brister den, först för en person och sedan för person nummer två. Och av vad jag förstår ser de andra detta på håll, säger Linda Wideberg, RLC-befäl vid polisen i region Mitt.

Polisen misstänker inget brott

Tre personer ur familjen vårdades tidigare under kvällen på olycksplatsen på grund av nedkylning. Hela familjen är hemmahörande i Uppsala län.

– Det är fruktansvärt, sådant här vill man inte rapportera om. Det är en hel familj som slagits i spillror, säger Linda Wideberg.

Polisen misstänker inget brott i samband med händelsen.

– En dödfallshandläggare kommer att titta på det här, i övrigt känner jag inte till att vi kommer att göra något kring det här under dagen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen, till SVT Uppsala.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.