Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Beväpnad fritagning vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Milad Safi, 20, jagas – fritogs utanf ör Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Milad Safi, 20, fritogs under onsdagen.
Foto: Polisen
Fritagningen inträffade vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Foto: Jeppe Gustafsson
Polisen på plats vid sjukhuset kort efter fritagningen.
Foto: Ulf Wigh/Wighsnews
Polisen var fortfarande på plats vid sjukhuset vid 18.30-tiden på onsdagen.
Foto: Jeppe Gustafsson

Polisen jagar tungt kriminella Milad Safi, 20, som under onsdagen fritogs av en beväpnad duo under en kriminalvårdstransport.

Safi pekas ut som medlem i kriminella mc-gänget Satudarah mc och avtjänar tio års fängelse efter att ha skjutit vilt mot en rival i en vältrafikerad rondell. 

– Alla typer av iakttagelser är av intresse för oss, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens presstalesperson.

Klockan 13.41 fick polisen in ett överfallslarm om ett ”grovt brott” på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 

Polisen bekräftade sedan att det rörde sig om en fritagning från en Kriminalvårdstransport vid sjukhuset. 

– Vi fick snabbt information om att larmet ska vara skarpt och att det handlar om en fritagning. Det ska då vara två maskerade män med skjutvapenliknande föremål som fritagit en tredje man, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg. 

Väpnade fritagningen: Detta har hänt

Strax innan klockan 14 på onsdagen larmades polisen till Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Två maskerade och beväpnade män hade då fritagit 20-årige Milad Safi som avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för mordförsök. 

20-åringen hade transporterats till sjukhuset av två kriminalvårdare för att kunna få vård. 

Polisen kallade snabbt in specialkompetens och satte in bevakning på vägarna från staden. 

Vid 07-tiden på torsdagen var fortsatt ingen frihetsberövad i ärendet. 

Söker Milad Safi, 20

Mannen som fritogs heter Milad Safi, är 20 år och avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för mordförsök. 

Tidigt på torsdagsmorgonen var han fortfarande på fri fot och ingen annan var gripen för fritagningen. En person frihetsberövades men släpptes.

– Det har varit en person frihetsberövad i ärendet som nu är satt på fri fot, säger vakthavande befäl Torbjörn Lindqvist.

Polisen kommer att hålla en pressuppkoppling klockan 10.15 under torsdagen. De vill få in tips om händelsen, både kring vad som hände vid Vrinnevisjukhuset, flykten i bil, och vidare iakttagelser som skulle kunna sättas i samband med fritagningen.

– Vi fortsätter vilja ha in tips om personer som kan sättas i samband med det här. Ta hellre kontakt med polisen än inte, oss låt oss avgöra vad som är viktigt för utredningen, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens presstalesperson.

Kopplas till mc-gäng

Den 17 februari förra året satt Milad Safi och två andra klubbkamrater från Satudarah mc i en svart Audi som under rusningstrafik jagade en bil med en kriminell rival i Bunkeflostrand söder om Malmö. En ledig polis befann sig i en bil bakom och blev vittne till hur en person i Audin öppnade eld mot den andra bilen i en vältrafikerad rondell. 

Kulorna gick in i bildörren någon decimeter från förarens huvud och överkropp – en kula visslade förbi och gick igenom ett bostadsfönster 65 meter från rondellen. 

På pistolen som säkrades efter skjutningen fanns Milad Safis DNA. 20-åringens DNA fanns även på en tröja och handskar som hittades dumpade längs Audins flyktväg. 

Tingsrätten slog fast att det var Milad Safi som avlossat vapnet och dömde honom – mot hans nekande – till 12 års fängelse för mordförsök. 

Ett straff som sedan sänktes till tio års fängelse av hovrätten. 

Malmöpolisen kriminalunderrättelsetjänst pekade ut dådet som en del av en väpnad konflikt mellan Satudarah och ett annat kriminellt nätverk. 

Milad Safi har tidigare knutits till mc-gängets underavdelning Satudarah Assasins – vars ledare sköts ihjäl på köpcentret Emporia i Malmö i augusti förra året.  

En vecka efter rondellskjutningen skedde en sprängning vid adressen där Milad Safi var skriven. 

Milad Safi blev även skjuten med flera skott mot kroppen 2018, när han var 16 år, och den kraftiga hotbilden har vid flera tillfällen fått honom att tillbringa längre perioder utomlands. 

Milad Safi.
Foto: Polisen

Sent under onsdagskvällen var Milad Safi och hans väpnade fritagare fortfarande på fri fot. Det fanns inga frihetsberövade eller misstänkta i utredningen. 

Kan personerna utgöra en fara för allmänheten? 

– Sådana frågor är alltid svåra. Han har befunnit sig i Kriminalvårdens förvar av en anledning. Sedan är det också så att det här är ett ärende där vi har stora polisresurser involverade, bland annat poliser med specialkompetens. Sedan är det också som så, att om man skulle stöta på någon av de här som är inblandade så är vår uppmaning att man ska kontakta polisen. Man behöver inte ingripa själv, säger Dennis Johansson Strömberg. 

Milad Safi och de andra männen lämnade platsen i en bil. 

– Två gärningsmän och den fritagne har lämnat platsen. Det här är ett ärende som har hög prioritet för oss och stora resurser. Vi har även poliser med specialkompetens involverade.

”Maskerade personer med pistoler” 

Enligt Aftonbladet söker polisen en röd bil. 

– Det jag kan säga är att vi söker efter bilen som personerna har lämnat platsen i. Vi vill gärna komma i kontakt med personer som vet något om signalement eller dylikt men jag kan inte berätta så mycket mer om det, säger Dennis Johansson Strömberg. 

Ett vittne säger till NT hur de maskerade personerna plötsligt dök upp och tog med sig en person från Kriminalvårdens bil.

– Det kom en sjuktransport till sjukhuset och i samband med det dök det upp två maskerade personer med pistoler. De tog med sig personen som kom i sjuktransporten och försvann sedan från platsen. Det hela gick mycket fort. Det var som på film.

Skulle parkera – då skedde fritagningen

Kriminalvården bekräftar att en man i 20-årsåldern placerad på häktet i Norrköping, och som väntade på en anstaltsplats, fritogs när personalen skulle parkera bilen vid Vrinnevisjukhusets huvudingång.

– Vi är lättade över att ingen av vår personal ska ha skadats fysiskt vid den allvarliga händelsen. Fritagningen är just nu en polisiär fråga, och Kriminalvården bistår polisen i det arbetet. Vi kommer också göra vår egen utredning av vad som har hänt, säger Joakim Righammar på säkerhetsavdelningen.

– Vi gör en riskbedömning för varje besök. Hade vi rätt information, borde vi ha vidtagit andra åtgärder? Det är sådant som vi tittar på.

Under onsdagen arbetade polisen både på plats vid Vrinnevisjukhuset och kring Norrköping med omnejd. Bilder visar en polisinsats på E4 med poliser utrustade med förstärkningsvapen.

Händelsen rubriceras som grovt främjande av flykt, grovt vapenbrott samt grovt hot mot tjänsteman. 

Polisens vägkontroll vid E4:an strax norr om Linköping.
Foto: Jeppe Gustafsson

Kriminalvården: ”Extremt allvarligt”

Joakim Ringhammar svarar på frågor om fritagningen i Norrköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.