Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larm: Influensavaccinet snart slut i hela Sverige

Arkivbild, vaccination av svininfluensa. Foto: NIKLAS HENRIKCZON / NIKLAS HENRIKCZON EXPRESSEN
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Förråden av influensavaccin sinar i hela landet – samtidigt som efterfrågan är enorm. 

Bara i Sörmland fattas 20 000 doser. 

– Det är samma i hela landet, det är ett mycket besvärligt läge, säger Asghar Farahani Shiviari, hälsovalschef i landstinget till SVT.  

Sörmland är ett av de landsting som nu märker en skriande brist på influensavaccin. 

Där finns 2 000 doser av vaccinet kvar och väntar på en leverans av 1 000 ytterligare doser – det behövs dock 20 000 doser för att täcka vaccinationsbehovet i landstinget., enligt SVT Nyheter

Behovet: en halv miljon doser vaccin

– I hela landet finns det behov av mer än en halv miljon doser, säger Asghar Farahani Shiviari, hälsovalschef för landstinget Sörmland, till SVT. 

Influensatillverkaren Sanofi Pasteur har mejlat Expressen om att de har en annan uppskattning av antalet doser det finns behov för. 

"Det är svårt att ge en helt exakt siffra på hur många doser som saknas men det rör sig om 20-30 tusen doser enligt våra beräkningar. Bristen på influensavaccin som beräknas uppstå inom kort beror på en kraftigt ökad efterfrågan som varit väldigt svår att förutsäga", skriver Per Öhlén bolagets chef för Norden. 

Snart väntas en leverans på 50 000 doser, enligt Asghar Farahani Shiviari, men det är oklart hur dessa kommer fördelas över landstingen. 

Intresset för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan har varit stort i hela landet och sedan den 14 november är vaccinet som bland andra Sörmland använder sig av, Influvac, slut hos tillverkaren, rapporterar Sörmlands Nyheter, SN

 

Landstingschefen: "Vi får inga klara besked"

Därefter har man använt sig av ett nytt vaccin – som nu är på upphällningen, enligt SN. 

Lanstinget tillskriver vaccinationsbristen till en lyckad informationskampanj som lockat många att att vaccinera sig. Bland annat ska vykort ha skickats ut till riskgruppen. 

Det finns ännu ingen prognos för när vaccinationsbristen kan vara vara åtgärdad. 

– Vi får inga klara besked. Det är ett osäkert läge, de flesta vårdcentraler har nästan helt slut på vaccin, säger Asghar Farahani Shiviari till SVT.