Foto: Janne Åkesson/Swepix
 Foto: Janne Åkesson/Swepix

Ebolalarmet i Stockholm avblåst

Publicerad

Polisen i Stockholm fick sent på torsdagskvällen rycka ut efter ett misstänkt ebolafall.

Ett område spärrades av och en person som misstänktes vara smittad fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

– Vi måste avgränsa området kring den misstänkt smittade personen så att inte smittan riskerar att spridas vidare, säger Lars Jenssen, KC-befäl vid Stockholmspolisen.

På fredagsmorgonen visade det sig dock att personen inte var smittad.

En polisinsats drog i gång på torsdagen efter ett larm från SOS Alarm. Larmet kom till polisen vid 18.10 och handlade om en person i en bil som misstänktes vara smittad av ebola.

Lars Jenssen, KC-befäl vid Stockholmspolisen uppger att personen befann strax norr om Haga Södra och att någon gjort en bedömning om att personen eventuellt var ebolasmittad.

– Vad de uppgifterna grundar sig på eller kommer ifrån vet inte jag, säger Lars Jenssen.

Område spärrades av

En polispatrull skickades till platsen då polisen vid den här typen av händelser är ålagd att biträda smittskyddsläkaren.

– Innan han eller hon är på plats med den utrustning som behövs måste vi avgränsa området kring den misstänkt smittade personen så att inte smittan riskerar att spridas vidare, säger Jenssen.

En avspärrning gjordes och personen hölls kvar av polis tills denne kunde föras till Karolinska universitetssjukhuset med ambulans.

– Personen satt snällt och väntade tills ambulansen kom, säger Lars Jenssen.

Även personens bil bärgades till Karolinska universitetssjukhuset.

På fredagsmorgonen ska det ha visat sig att personen inte var smittad av ebola. En läkare kunde snabbt göra den bedömningen på personen som själv ville göra en säkerhetskontroll.

Anna Nergårdh, chefsläkare på landstinget, bekräftar att man haft en sjukvårdsinsats under natten gällande ebola.

- Även om misstanken var låg så har alla följt de rutiner och riktlinjer som finns. Personen har transporterats till infektionskliniken på Karolinska sjukhuset. Där har man genomfört provtagning och den provtagningen var negativ, så nu är misstanken avskriven, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag