Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm från rättsläkare: Åldersbedömningarna vi gör har brister

Rättsläkare vid Rättsmedicinalverket (RMV) riktar stark kritik mot den egna arbetsgivaren vad gäller den metodik som används för ålderbedömningar av ensamkommande.Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Rättsläkare vid Rättsmedicinalverket (RMV) riktar stark kritik mot den egna arbetsgivaren vad gäller den metodik som används för ålderbedömningar av ensamkommande.

"Vi känner stor oro för vår myndighets och vårt yrkes heder och trovärdighet", skriver de på Svenska Dagbladets debattsida.

Metoderna som används vid åldersbedömning har så allvarliga brister att samtliga rättsläkare vid RMV i Uppsala gått samman och gemensamt avstått från att göra åldersbedömningar. Flera har också valt att säga upp sig.

"Vi känner stor oro för vår myndighets och vårt yrkes heder och trovärdighet", skriver de på Svenska Dagbladets debattsida.

Felmarginalen större än vad som angivits

Bland annat anmärker de på att felmarginalen för bedömningarna i själva verket är större än vad som avgivits av RMV. De påpekar också att de, som programmet är utformat, som rättsläkare ska fungera som en garant för andra experters utlåtanden – till exempel tandläkares och röntgenläkares – men att de själva saknar kompetens på de områdena: "sålunda tillför rättsläkarna intet mervärde".

RMV har också sagt att man hellre friar än fäller vid osäkra resultat. Men så är inte fallet med RMV:s modell, menar rättsläkarna. På den punkten får de också medhåll från Barnläkarföreningen som på sin egen webbplats tar officiell ställning mot RMV:s metoder.