Foto: JUPITER
 Foto: JUPITER

Lärarvarsel i var tredje kommun

Publicerad
Uppdaterad
Över tusen lärare har varslats - i mer än var tredje kommun, uppger Lärarnas riksförbund. Och det blir värre: över 40 procent av kommunerna planerar varsel framöver.
- Det är bara toppen på isberget, säger förbundets ordförande Metta Fjelkner.
Finanskrisens följder slår hårt mot lärarkåren, meddelar Lärarnas riksförbund i ett pressmeddelande.
Hittills har över tusen lärare varslats och fler kommer.
- Detta är bara toppen på isberget. Vår enkätundersökning bland alla våra kommunföreningar visar att en stor andel av de svenska kommunerna varslar och säger upp lärare, men vi kan tyvärr vänta oss att siffrorna stiger ännu mer, säger riksförbundets ordförande Metta Fjelkner.
- 2010 kan vi få förskräckande siffror med förödande konsekvenser för elevernas kunskapsinhämtning och resultat.

"Djupt olyckligt"

För Sveriges Radio Ekot utvecklar hon:
- Ett skäl som framgår är att kommunerna är rädda för att deras ekonomi försämras. Den största utgiftsposten är skolan, och då är det den man än en gång vill dra ner på. Detta är djupt olyckligt och det är precis vad vi varnat för, säger Fjelkner.
Nu är hon orolig för en ny kvalitetsförsämring i skolan – än en gång när vi träffar ett ekonomiskt isberg.
De flesta varslen är från norra och västra Sverige, samt Småland. Stockholm och Malmöregionen har varslen framför sig.
- Ännu fler varsel är att vänta när den ekonomiska krisen blir tydlig även här , säger Metta Fjelkner till Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag