Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärarstudenten åtalas för terroristbrott

<p>20-åringen åtalades i dag för förberedelse av terrorbrott.</p>
"Han nekar till brott", säger Ewamari Häggkvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.Foto: Roger Vikström
20-åringen åtalades vid Attunda tingsrätt.Foto: Jan Düsing

En 20-årig man, tidigare lärarstudent i Stockholm, åtalades på torsdagen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Åklagaren menar att mannen ska ha försökt tillverka en självmordsbomb, som han har varit öppen för att detonera – i Sverige.

– Det finns information i utredningen att han till andra ska ha uttryckt att han vill explodera och dö i Guds namn, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

På torsdagen lämnades stämningsansökan in till Attunda tingsrätt. Den misstänkte 20-åringen åtalas som misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Utredningen har bedrivits av Riksenheten för säkerhetsmål och åklagaren Ewamari Häggkvist, som berättar om åtalet och misstankarna:

– Vi har bevisning för att han har köpt och skaffat ett antal föremål. Det vi har beslagtagit är sex flaskor aceton. Vi kan se att han har köpt åtminstone tre förpackningar rundkulor. Han har köpt en tryckkokare. Han har köpt julgransbelysning, en led-slinga med batterier. Vi har också hittat silvertejp och en mobiltelefon av äldre modell och han har själv berättat att han har köpt tre stora askar med tändstickor. Det här menar jag att han har köpt i avsikt att göra en bomb.

I polisutredningen finns bilder på 20-åringen – när han köper flera av beståndsdelarna.

Undersökt datorn

Åklagare Ewamari Häggkvist berättar att de sökt igenom 20-åringens dator och telefon – och lyckats återskapa flera dokument som nu blir viktig bevisning i rättegången:

– I hans sökningar på internet finns det handböcker, instruktioner, om hur man bygger en hemmagjord bomb. Det här är inte fullständiga föremål för en bomb, men det är inte mycket som saknas, säger hon – och tillägger:

– Han säger själv att han vill bli martyr. Det finns information i utredningen att han till andra skulle ha uttryckt att han vill explodera och dö i Guds namn och är öppen för att göra något i Sverige.

– Det finns också uttalanden att man skulle ha hört från honom att han vill göra något mot IS, Daeshs, fiender.

Ewamari Häggkvist säger att 20-åringen, vid två tillfällen, har försökt att ta sig till Syrien.

Vid lika många tillfällen har han blivit avvisad från Turkiet.

"I juni 2015 stoppades mannen vid två tillfällen i Turkiet och skickades tillbaka till Sverige. Enligt åklagaren har 20-åringen haft för avsikt att resa vidare till Syrien för att gå med i Daesh/IS", står det i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Inga kända medhjälpare

Har ni funnit några medhjälpare?

– Nej, inte som vi har hittat, säger Ewamari Häggkvist.

Det är Säkerhetspolisen som fått information om att han var på väg till Syrien.

Är det hans vänner och familj i Sverige som har larmat?

– Ja, det är det, säger Ewamari Häggkvist.

Vad säger han själv om anklagelserna?

– Han nekar till brott. Han säger att han vill bli martyr men inte i Sverige.

Den 20-årige mannen, som är hemmahörande i en kommun norr om Stockholm, häktades den 11 februari i år, misstänkt för att under januari inhandlat föremål med avsikt att skapa en bomb.

– Min uppfattning är att han skaffat, förvarat och sammanställt vätskor och föremål med avsikt att göra en självmordsbomb. Den brottsliga gärningen som förberetts har allvarligt kunnat skada Sverige, säger Ewamari Häggkvist.

Texten uppdateras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.